Dialogul pe care Guvernul spaniol intentioneaza sa il inceapa cu organizatia separatista basca ETA, dupa o perioada de verificare a respectarii incetarii focului, "nu va include nici o chestiune politica", a afirmat seful Guvernului, Josť Luis Rodriguez Zapatero, intr-un interviu publicat in editia de ieri a cotidianului El Mundo.

"Chestiunile politice vor fi abordate numai de catre formatiunile politice", a explicat premierul.Nici gruparea detinutilor membri ETA in inchisorile basce "nu este la ordinea zilei", a adaugat Zapatero, care a precizat totusi ca "politica penitenciara va evolua in functie de procesul de pace".

Gruparea in Tara Bascilor a celor 680 de membri ETA detinuti in Spania si Franta este una dintre revendicarile principale ale nationalistilor basci in cadrul procesului de pace.Incetarea permanenta a focului, anuntata de catre ETA la 22 martie, face obiectul unei supravegheri concretizate in rapoarte bilunare catre Guvernul de la Madrid. Pe baza acestora, Zapatero spera sa poata solicita Parlamentului, la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie, unda verde pentru deschiderea negocierilor cu ETA.