Capitala Serbiei, Belgrad, se afla partial sub ape

Ploile puternice si topirea zapezii au facut pagube si in Bulgaria si Serbia -- cateva zone ale Belgradului sunt inundate de mai multe zile, iar autoritatile din orasul Smederevo, in apropierea capitalei sarbe,au evacuat cateva sute de locuitori.

Si in Serbia, ca si in Romania, nivelul Dunarii a depasit recordurile consemnate in mai bine de o suta de ani. Interventiile au vizat cateva puncte-cheie, precum orasul Smederevo, unde fluviul a inundat o fortareata medievala si o linie de cale ferata. Localnicii s-au aparat cu saci de nisip si au prevenit astfel alte eventuale pagube. Un sat din apropiere a avut mai putin noroc -- doua case au fost aproape acoperite de apa si sute de persoane -- evacuate. Andreja Miletic locuieste in Ritopek, la 15 kilometri sud-est de Belgrad. Barbatul sustine ca autoritatile ar fi facut prea putin ca sa-i ajute pe cei in nevoie:

Speram sa primim ajutor din partea Primariei si a autoritatilor centrale. Pana acum, ne-au cam uitat. Tot ce-au facut a fost sa trimita un camion cu nisip si sa-l descarce. M-au ajutat prietenii si rudele. Statul -- mi se pare -- a dat gres, a spus Andreja Miletic.

Serbia are putine resurse pe care sa poata conta in cazul unor inundatii puternice. Pentru moment, e vorba de armata, saci de nisip si pompe de evacuare a apei de mica putere. Iar problemele sunt agravate de ploaia aproape continua din ultimele zile si care, potrivit meteorologilor, va mai dura.

In 10 regiuni ale Serbiei a fost declarata starea de urgenta.

Bulgaria este si ea afectata.

Inundatiile de anul trecut din Balcani au produs zeci de victime si au avariat, sau distrus, retele de infrastructura si terenuri agricole.

Armata si fortele de aparare civila construiesc baraje si fortificatii din saci de nisip pentru a preveni revarsarea apelor.

Dar exista ingrijorarea ca, dupa mai bine de o saptamana de cand a inceput sa creasca nivelul apelor, nisipul s-a udat si barajele ar putea ceda.

In plus, exista temeri ca daca nivelul apelor va continua sa creasca apele vor trece pur si simplu peste diguri.

In Bulgaria se afla sub ape suprafete intinse de terenuri agricole aflate de-a lungul Dunarii.

Ultimele evenimente:

Sute de oameni au fost evacuati din localitatea Smederevo, aflata la 40 de km este de capitala Belgrad. Dunarea a inundat si Belgradul.
Langa Vidin, in Bulgaria, s-a ridicat un oras de corturi care poate adaposti 1.200 de persoane in cazul in care va fi nevoie sa fie evacuate localitatile din regiune.

In portul Lom, din Bulgaria, soldatii au consolidat digurile, dar nivelul apelor continua sa se afle la niveluri record.

In capitala Serbiei, Belgrad, unele strazi sunt acoperite de ape de mai multe zile. Localnicii au fost evacuati.

Debitul Dunarii este de aproape 16.000 de metri cubi, adica aproape dublu fata de debitul normal in luna aprilie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.