"Interventia in Irak este nedreapta si nejustificata. Am hotarit impreuna ca, in ziua in care guvernul isi va incepe activitatea, sa luam decizia de a retrage trupele din Irak", a declarat Romano Prodi, intr-un interviu pentru Radio Europe 1, marti dimineata, imediat dupa confirmarea victoriei strinse in alegerile italiene.

Decizia lui Prodi de a retrage trupele din Irak vine ca o confirmare a discursului sau din campania electorala, cind a declarat ca va readuce Italia aproape de Europa. Viitorul premier a adaugat ca retragerea trupelor din Irak nu se va face "intr-o zi, ci cu prudenta necesara".

America in trecut, Europa inainte

La scurt timp dupa victoria in alegeri, liniile de forta ale noii politici externe agreate de Prodi incep sa se intrevada. Ieri, ,,Il Professore’’ a inceput sa faca curte deschis Frantei, declarind: "Sper intr-o alianta solida cu Parisul". Chirac il felicitase deja pe Prodi pentru victoria in alegeri. Daca pentru Berlusconi, parteneriatul cu Washington avea prioritate de gradul 0, pentru Prodi, politica externa a Italiei este una europeana. Asa dupa cum a declarat si in campania electorala, Italia trebuie sa se intoarca in Europa.