Ariel Sharon a condus guvernul israelian din 2001 Cabinetul israelian a decis in unanimitate ca Ariel Sharon este inapt pentru a mai ocupa functia de prim-ministru.

Asta inseamna ca premierul interimar Ehud Olmert, care conduce guvernul de trei luni, devine oficial prim ministru.

Ehud Olmert este in prezent implicat in negocieri pentru formarea unui guvern de coalitie in urma victoriei Partidului Kadima la alegerile de luna trecuta.

Partidul Kadima a fost fondat chiar de Ariel Sharon cu cateva saptamani inaintea atacului cerebral pe care l-a suferit la inceputul lunii ianuarie.

De atunci, Ariel Sharon- in varsta de 78 de ani- este in coma profunda.

El se afla in spital unde a fost supus mai multor operatii, fara insa a-si mai recapata cunostinta.

Sfarsit de cariera

Corespondentul BBC la Ierusalim precizeaza ca decizia guvernului israelian de a-l declara pe Ariel Sharon inapt pentru a mai ocupa functia de prim ministru este practic o formalitate si ca atributiile lui Ehud Olmert, cel care l-a inlocuit la sefia guvernului, nu se schimba.

Ehud Olmert devine oficial premier

in acelasi timp insa, decizia cabinetului israelian marcheaza sfarsitul carierei unuia dintre cei mai influenti politicieni din istoria Israelului.

"Este o zi grea si trista pentru noi", a declarat unul dintre ministrii israelieni, care a subliniat ca se roaga pentru viata lui Ariel Sharon, pentru prietenii si familia acestuia.

Guvernul israelian a luat decizia de a-l declarat inapt pe Ariel Sharon pentru a mai fi prim-ministru la 100 de zile de la anuntul procurorului general al tarii care l-a declarat "temporar inapt" atunci pentru a mai detine sefia guvernului.

Potrivit legii israeliene, daca premierul se imbolnaveste, el nu poate fi inlocuit decat pe o perioada determinata de timp dupa care trebuie numit un alt prim-ministru.

Ehud Olmert va deveni oficial premier al Israelului pe 14 aprilie.

Ariel Sharon a condus guvernul israelian din martie 2001.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.