Agentia Spatiala Americana va cauta apa pe Luna. Misiunea, care va incepe in 2008, face parte din ambitiile presedintelui George W. Bush care si-a anuntat in 2004 planurile de a construi baze umane pe satelitul natural al Pamantului.

Costurile intregului proiect de explorare se ridica la 600 de milioane de dolari. NASA a prezentat deja o animatie grafica in care apare modulul care, in 2009, se va izbi de satelitului natural al Pamantului cu o viteza de 9 mii de kilometri pe ora. Coliziunea dintre robotul spatial si Luna va fi atat de puternica, incat va fi vizibila de pe Pamant.

Dupa explozie, naveta care a dus modulul in spatiu, va gravita in jurul satelitului natural si va cauta gheata sau vapori de apa in interiorul prafului degajat. La misiune, care va incepe in octombrie 2008, ia parte si un satelit orbital care trebuie sa gaseasca locuri de aselenizare pentru astronautii programati sa ajunga pe Luna in 2018.

Daca va fi gasita gheata pe Luna, NASA va dezvolta un program prin care aceasta va fi topita, iar apa astfel obtinuta folosita la fabricarea de combustibil pentru rachete si oxigen pentru viitorii locuitori ai coloniei de pe satelitul Pamantului. Agentia Spatiala Americana isi bazeaza aceasta operatiune pe rezultatul unei cercetari din 1990, cand a fost descoperit, in anumite zone de pe Luna, un nivel ridicat de hidrogen, substanta componenta a apei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.