Washingtonul ia in calcul utilizarea armamentului nuclear tactic pentru a distruge facilitatile nucleare iraniene.

Administratia Bush studiaza modalitatile militare prin care ar putea distruge facilitatile nucleare iraniene, arata o ancheta jurnalistica a renumitului ziarist de investigatie Seymour Hersh, bazata pe declaratiile unor oficiali din Pentagon si Casa Alba, sub protectia anonimatului. Hersh este cunoscut pentru dezvaluirea abuzurilor de la Abu Ghraib si a luat Premiul Pulitzer in 1970 pentru dezvaluirea masacrului de la My Lai, din Vietnam.

Optiunea nucleara

Pentagonul si CIA vizeaza ca posibile tinte uzina de imbogatire a uraniului de la Natanz si facilitatile de la Ispahan. Iranienii au construit buncare subterane pentru protectia conducatorilor, dar si pentru a-si proteja infrastructura nucleara. Deoarece informatiile despre rezistenta acestor buncare sint destul de reduse, exista presiuni din partea "durilor" administratiei americane pentru utilizarea armelor nucleare tactice pentru a asigura distrugerea completa a locatiilor respective.

Citiva ofiteri din Statul Major american au incercat sa convinga Casa Alba sa renunte la optiunea nucleara in planurile de atacare a Iranului, dar fara succes. Se pare ca unii dintre militarii de rang inalt au amenintat chiar sa demisioneze daca optiunea nucleara va incepe sa se contureze mai clar.

Schimbarea de regim

SUA au luat deja unele masuri care depasesc stadiul planificarii. Armata a infiltrat agenti sub acoperire pe teritoriul Iranului, care string informatii, dar si finanteaza si sustin minoritatile nationale nemultumite de regimul de la Teheran. Drone americane (avioane spion fara piloti) survoleaza Iranul inca din 2004. Planurile militare includ, pe linga bombardarea facilitatilor nucleare iraniene, si posibilitatea distrugerii unor tinte militare si politice care nu au legatura directa cu programul nuclear.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.