Dupa trei luni de captivitate, jurnalista de la „Christian Sience Monitor“ a povestit cum rapitorii au obligat-o sa critice politica americana in Irak.

"Lucrurile pe care am fost fortata sa le spun in perioada captivitatii sint acum luate ca fiind expresia fidela a parerilor mele personale. Nu este asa", spune Jill Carroll, jurnalista americana eliberata din Irak. Ea si-a retras afirmatiile sale dintr-un material de propaganda video al gruparii teroriste, in care spunea: "Mujahedinii nu fac decit sa-si apere tara".

Inregistrarea a fost difuzata de o televiziune locala irakiana. Carroll a declarat ca i s-a cerut sa spuna acele lucruri pentru a-si recapata libertatea. "Mi-au spus ca voi fi eliberata daca voi coopera. Traiam intr-un mediu ostil, sub controlul lor si nu voiam decit sa plec acasa vie. Asa ca am acceptat".

Jill este printre foarte putinii ostatici americani eliberati de gruparile teroriste, pentru ca SUA au declarat inca de la inceputul razboiului in Orientul Mijlociu ca nu vor negocia sub nici o forma cu teroristii.

Povestea ei se termina cu bine, spre deosebire de cosmarul altor 50 de straini luati ostatici si executati in Irak, de la inceputul razboiului pina acum. Si ghidul sau, Alan Enwiya, a fost executat in captivitate. "Cei care m-au rapit pe mine si l-au omorit pe Alan Enwiya sint, in cel mai bun caz, niste criminali. I-au furat viata lui Alan si i-au devastat familia. M-au facut sa trec printr-o experienta oribila, atit pe mine, cit si pe familia si prietenii mei - si pe toti cei din lumea intreaga care s-au rugat atit de puternic pentru eliberarea mea. Am fost si sint minioasa pe cei care au facut acest lucru", a declarat jurnalista americana, eliberata joia trecuta dupa 82 de zile de captivitate.

Tinara de 28 de ani a vazut moartea cu ochii pe 28 februarie, data ultimatumului prin care Brigazile Razbunarii au cerut eliberarea tuturor femeilor irakiene prizoniere, in schimbul vietii lui Carroll.

Conform unui purtator de cuvint al Pentagonului, eliberarea jurnalistei nu s-a facut printr-o operatiune militara a SUA.

De asemenea, ambasadorul american la Bagdad sustine ca nu a fost platita nici o rascumparare pentru eliberarea ei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.