Cei doi ministri de externe cer urgentarea formarii unui nou guvern

Ministrul de externe american, Condoleezza Rice si omologul sau britanic, Jack Straw, s-au intalnit cu liderii irakieni, in timpul unei vizite-surpriza la Bagdad.
Cei doi au plecat impreuna din Marea Britanie, unde domnul Straw a gazduit o vizita de doua zile a doamnei Rice.

Ei s-au intalnit cu premierul Irakului, Ibrahim al Jaafari, si cu presedintele Jalal Talabani, in incercarea de a impulsiona eforturile de formare a unui guvern de unitate nationala.

Condoleezza Rice a spus ca Statele Unite privesc formarea unui nou guvern irakian ca fiind "o problema urgenta".

Jack Straw a adaugat: "Vrem sa vedem ca lucrurile progreseaza, iar asta este in interesul tuturor".

Alegerile parlamentare din Irak, in care formatiunile musulmanilor siiiti au castigat cele mai multe mandate, au avut loc in decembrie, dar deocamdata nu s-a ajuns la o intelegere asupra membrilor viitorului Guvern.

Presiuni asupra premierului Jaafari

Reprezentantii gruparilor politice minoritare kurde si sunite nu sunt de acord ca domnul Jaafari, reprezentand majoritatea siita, sa ramana in functia de prim-ministru.

Iar acum actualul premier se confrunta cu presiuni venite chiar din interiorul aliantei sale siite, unde multi politicieni sunt de parere ca impasul ar putea fi depasit daca domnul Jaafari ar renunta la postul de premier.

Un membru al aliantei formatiunilor siite din Irak - aflata la guvernare - i-a cerut primului ministru, Ibrahim Al-Jaafari, sa renunte la candidatura sa pentru ramanerea in acesta functie.

Qasim Daoud considera ca astfel s-ar debloca negocierile privind formarea unui nou guvern, care dateaza din decembrie 2005, cand au avut loc alegerile.

Gruparile kurzilor, cele ale sunitilor si cele nereligioase, se opun cu tarie candidaturii domnului al-Jaafari, dar este pentru prima oara cand un membru al propriului sau grup - cel siit - ii cere sa renunte la candidatura.

Sustinatorii sai au protestat fata de acesta sugestie, dar este clar ca domnul al-Jaafari se confrunta cu o opozitie crescanda in propria sa alianta de guvernare.

Este mai putin evident daca presiunile sunt acum suficient de puternice pentru a-l convinge sa se retraga.

El si-a adjudecat candidatura la fotoliul de prim ministru obtinand cu doar un vot mai mult decat actualul vice-presedinte, Adel Abdul Mahdi.

Corespondentii BBC transmit ca - aparent - si ambasadorul Statelor Unite la Bagdad i-ar fi transmis domnului al-Jaafari ca presedintele Bush nu ar dori sa-l vada in fruntea noului guvern.

Deocamdata, purtatorii de cuvant ai premierului irakian spun ca acesta e hotarat sa ramana pe pozitie pana la sfarsit.

Kasim Daoud - cel care sugerat retragerea premierului - spune ca se inregistreaza un vid politic care a condus la cresterea violentelor si de aceea este necesar ca procesul politic sa progreseze. Domnul Daoud nu a propus insa un alt candidat.

Negocierile dintre alianta siitilor si partidele din opozitie s-au blocat nu doar din cauza candidaturii lui Ibrahim al Jaafari la functia de prim ministru, ci si din cauza divergentelor privind controlul fortelor de securitate.

Ultimul acord in acesta privinta prevede formarea unui comitet care sa se ocupe de securitate si care sa fie condus de primul ministru, cu ajutorul unui adjunct numit - cel mai probabil - din randul sunitilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.