Poate Uniunea Europeana sa devina o superputere care sa depaseasca intr-adevar capacitatile Statelor Unite la nivel mondial? Este o intrebare care ii pune pe ganduri nu doar pe liderii de la Bruxelles si din marile capitale europene, ea frematand din ce in ce mai mult pe buzele analistilor politici din intreaga lume. De aici probabil si reactiile nu foarte favorabile aparute in urma lansarii mult-controversatei lucrari a scriitorului american T.R. Reid, de la cotidianul "Washington Post", intitulata "Statele Unite ale Europei: Noua superputere si finalul suprematiei americane".

Credibilitatea SUA a scazut in ultima perioada, atat in randurile cetatenilor americani, cat si la nivel mondial, motiv pentru care un recent studiu de politica externa al analistului Parag Khanna evidentiaza "stilata" Uniune Europeana ca pe o "putere absoluta", care ii devanseaza mult pe americanii "grosolani" in ceea ce priveste finetea diplomatica. Insa poate cea mai nuantata contributie la tema in discutie a avut-o un raport al National Intelligence Council, serviciu consultativ al CIA, care concluzioneaza ca UE detine un potential urias de a deveni actorul principal al lumii, numai daca pune in aplicare un pachet de reforme destinate cresterii economice.

Pe de alta parte insa, se poate spune ca UE este deja o forta absoluta, cu 458 milioane de cetateni - fapt ce o situeaza pe locul trei la nivel global, dupa India si China -, cu cel mai mare si puternic bloc economic si, nu in ultimul rand, cu un produs intern brut care il depaseste cu mult pe cel al Americii, Chinei sau Japoniei. Un lucru este cert: la capitolul armata, Europa nu poate rivaliza cu Statele Unite. Dar genul de implicare de care da dovada UE, ca cel mai mare donator de ajutoare, este destul de atractiv pentru altii, ceea ce ar putea-o situa si din acest punct de vedere deasupra SUA.

Suna optimist pana acum predictiile, insa doar pentru acei care cred cu tarie intr-o Europa puternica, unita, increzatoare... Si totusi se mai ridica un mare semn de intrebare: daca UE a atins pragul maxim al capacitatii sale si daca nu cumva puterea ei se afla acum la inceputul unei lungi perioade de declin.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.