Prizonieri irakieni torturati de soldatii britanici

Imagini socante cu soldati britanici care comit o serie de abuzuri asupra unor prizonieri irakieni au iscat o adevarata furtuna in Marea Britanie dupa ce fotografiile au fost prezentate in fata unei curti martiale din Osnabrueck, Germania, in cadrul procesului intentat impotriva a trei militari ai Regimentului Regal de puscasi, relateaza "The Guardian". Curtea martiala din Osnabruck a inceput analizarea probelor impotriva caporalului Daniel Kenyon si a caporalilor sefi Darren Larkin si Mark Cooley, impotriva carora au fost formulate noua capete de acuzare.

Cutremuratoarele imagini arata cum soldatii britanici ii obligau pe prizonierii irakieni sa se dezbrace in pielea goala si sa simuleze scene de sex oral si anal. O serie de fotografii infatiseaza figura crispata a unui irakian imobilizat intr-o plasa de fringhie si atirnat de un motostivuitor. O alta imagine il prezinta pe unul dintre solatii acuzati, imbracat doar in chiloti, tinindu-si echilibrul cocotat pe trupul chircit al unui prizonier irakian. In total, in instanta au fost prezentate 22 de clisee, realizate cu aparatele de fotografiat detinute de cinci coldati. Potrivit "The Guardian", abuzurile imortalizate pe pelicula au fost comise la doua saptamini dupa declararea oficiala a sfirsitului razboiului, in mai 2003. Socantele fotografii nu ar fi iesit niciodata la lumina daca unul dintre tovarasii de arme ai acuzatilor, puscasul Gary Bartlam, nu si-ar fi dus filmul la developat. Politia a fost alertata, iar protagonistii fotografiilor arestati.

Tortionarii din "Cosul de piine"

Caporalul Darren Larkin a pledat vinovat la acuzatia de vatamare corporala, insa a negat acuzatia de "comportament indecent", bazata pe marturii potrivit carora ar fi fortat doi "barbati neidentificati" sa se dezbrace de fata cu alti oameni. Caporalul Mark Cooley a respins doua dintre acuzatii, referitoare la incalcarea disciplinei militare, pentru ca a simulat lovituri cu pumnii si picioarele asupra detinutilor si a permis fotografierea scenelor. El mai este acuzat de cruzime pentru ca a imobilizat un detinut intr-o plasa de fringhie si l-a atirnat de un motostivuitor. Al treilea acuzat, caporalul Daniel Kenyon, a negat toate acuzatiile, printre care acelea ca a ajutat si incitat o alta persoana sa forteze doi prizonieri irakieni sa simuleze acte sexuale. In cazul in care vor fi gasiti vinovati, cei trei militari britanici vor primi cite doi ani de inchisoare pentru fiecare dintre acuzatii si vor fi exclusi din armata regala.

In timpul misiunii din Irak, soldatii faceau parte dintr-un batalion insarcinat cu paza ajutoarelor umanitare din tabara britanica "Bread Basket" ("Cosul de piine"), situata la circa un kilometru de Basra, devenita tinta jefuitorilor. Comandantul bazei trimisese patrule de puscasi inarmati pentru a-i captura si aduce pe irakieni in incinta taberei, pentru a fi pusi la munci grele, initiativa menita a descuraja jafurile. Potrivit regulamentului militar, asemenea ordin era ilegal si incalca prevederile Conventiei de la Geneva. (Livia Cimpoeru)

"Barbar, brutal... britanic"

Premierul Tony Blair si intreaga clasa politica din Marea Britanie au denuntat in unanimitate scenele oribile surprinse in fotografiile date publicitatii, care reprezinta un soc pentru tara si o lovitura grea adusa armatei regale. "Toata lumea gaseste aceste imagini socante, coplesitoare, pur si simplu nu exista cuvinte pentru a le descrie", a declarat premierul Tony Blair de la tribuna Camerei Comunelor.

Si presa britanica a condamnat in unanimitate imaginile cu militari britanici maltratind detinuti irakieni, ziarele declarindu-se socate. "Barbar, brutal... britanic". Sub acest titlu, tabloidul "The Sun" a consacrat primele cinci pagini fotografiilor cu abuzuri. "Tara isi pune o intrebare acum: cum de a permis armata britanica sa aiba loc lucruri atit de oribile", se intreaba ziarul. In opinia ziarului "The Daily Mail", afacerea este "o rusine pentru Marea Britanie". Ziarul, care publica pe prima pagina o fotografie cu un militar linga un detinut irakian legat fedeles, nu exclude consecintele "potential devastatoare" asupra reputatiei Marii Britanii. "Intr-o tara unde institutia militara reprezinta o mindrie nationala si unde autoritatile nu au incetat de la interventia in Irak sa marcheze diferenta lor fata de americani, ziarul afirma ca imaginile cu irakieni umiliti dezonoreaza armata", comenteaza "The Times". "Un catalog cu abuzuri britanice", titreaza "The Independent", publicind noua fotografii cu abuzuri impotriva unor detinuti irakieni. Ziarul, care s-a opus de la bun inceput razboiului din Irak, detaliaza in paginile din interior acuzatiile retinute impotriva militarilor judecati in Germania.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.