Un studiu al expertilor americani anticipeaza ca pana in 2020 rolul Aliantei Nord Atlantice va fi preluat de catre fortele militare ale UE si ca Uniunea Europeana, la randul ei, ar putea avea mari probleme, riscand chiar sa se destrame, in cazul in care nu va intreprinde reforme economice majore. In acealsi timp, o publicatie de la Budapesta le recomanda romanilor si bulgarilor sa nu fie prea entuziasmati de amplasarea bazelor militare americane pe teritoriul tarilor lor.

Poate nu intamplator, raportul CIA a fost dat publicitatii cu doar cateva saptamani inainte de vizita lui George W. Bush la Bruxelles, intrunire in cadrul careia sa va incerca o nivelare a periculoaselor asperitati ce au afectat in ultima vreme relatiile transatlantice. Una dintre intrebarile ce a stat la baza realizarii analizei a fost: "Poate Europa sa devina o superputere?". Iar raspunsul expertilor americani a fost nuantat. Ei au precizat ca, desi batranul continent sta destul de prost la capitolul forta militara, are sanse sa realizeze un model foarte bun de guvernare globala si regionala. Ei au mai recomandat europenilor sa caute o alternativa la traditionalul sprijin american, sugerand ca o alianta UE-China, chiar daca deocamdata este destul de greu de pus in aplicare, poate fi imaginata pe viitor.

Atentie la economie!

Insa, pana sa ajunga o superputere mondiala, UE ar putea avea probleme serioase pe plan intern. Pentru a evita o astfel de varianta, expertii CIA recomanda reforme economice majore, prin care sa fie atenuat impactul devastator pe care il vor avea in urmatorii ani imbatranirea populatiei si reducerea fortei de munca. In continuare se sugereaza ca, daca Uniunea nu doreste sa intre intr-o perioada de criza prelungita, care sa-i afecteze in cele din urma insasi coeziunea, atunci este preferabil sa initieze o serie de schimbari in sectorul fortei de munca, sa isi reformeze sistemele de impozitare, de asigurari sociale si chiar de invatamant. Raportul CIA considera ca actualul model de stat al bunastarii nu este viabil si ca, in lipsa unei revitalizari economice, UE se va dezintegra inainte sa fi avut un cuvant important de spus pe scena mondiala. Exista totusi o exceptie, in acest sens fiind evidentiat modelul suedez, unde promovarea unui mediu flexibil pentru oamenii de afaceri a fost combinata cu asigurarea unor drepturi considerabile pentru angajati.

Concluzia analistilor este ca, desi scena politica internationala se va modifica in perioada urmatoare, ca urmare a evolutiilor spectaculoase pe care le-ar putea avea China si India, nici o alta putere nu va reusi sa intreaca Statele Unite pana in 2020.

Mai precauti

In ce priveste planul american de a renunta la imensele baze permanente din Germania in favoarea unor unitati mai mici, in Romania si Bulgaria, de unde fortele SUA sa poate fi rapid trimise in zonele de criza, oficialilor de la Bucuresti si de la Sofia li s-a recomandat sa nu se entuziasmeze. Insa avertismentul nu a venit din partea expertilor americani, ci din partea publicatiei budapestane "Nepszabadsag", care sustine ca Washingtonul nu rasplateste intotdeauna loialitatea cu generozitate si ca SUA intra in joc doar atunci cand au de castigat si bani de pe urma implicarii lor. Editorialistul recunoaste ca cele doua state balcanice beneficiaza de avantaje majore: au iesire la Marea Neagra si la Dunare, fiind situate mai aproape decat Germania de punctele critice din Orientul apropiat si ca acesta este probabil si motivul pentru care au fost alese de catre responsabilii de la Pentagon. Insa, adauga el, exista riscul ca, la fel ca in cazul polonezilor, romanii si bulgarii sa se trezeasca intr-o zi ca mult prea marea lor daruire nu a fost rasplatita cu aceeasi moneda.

Trei minusuri

Revenind insa la studiul CIA si la perspectivele sumbre pe care le creioneaza, dificultatile Uniunii, cel putin in ce priveste extinderea si asigurarea securitatii in zona Balcanilor, au fost sesizate si de publicatia "Le Monde". Slovenia a intrat cu succes in Uniunea Europeana, iar Croatia vine si ea serios din urma. Insa, in cazul celorlalte foste republici iugoslave si al Albaniei, lucrurile nu mai sunt atat de simple. Integrarea lor se anunta a fi mai dificila decat pentru cele 10 tari din ultimul val, iar specialistii au identificat si trei motive pentru care implementarea normelor comunitare in statele balcanice va fi atat de problematica. In primul rand, cu exceptia Croatiei, toate au facut parte din Imperiul Otoman, iar cultura lor politica este influentata de un soi de scepticism, care le face sa se indoiasca de "vocatia lor europeana", dar si de faptul ca Uniunea le doreste cu adevarat in sanul ei. Apoi, aceste state nu sunt sigure de identitatea lor nationala, fiecare avand cate o neintelegere cu minoritatile etnice sau o granita contestata. In al treilea rand, zona a fost profund afectata de sangeroasele confruntari de la inceputul anilor 90, lupte care le-au distrus economia si le-au izolat de restul continentului.

Bazele bulgaresti sunt foarte bune

Comandantul suprem al fortelor NATO in Europa, James Jones (foto), a declarat intr-un interviu acordat publicatiei bulgare "Troud" ca unele baze militare din tara vecina sunt atat de bine puse la punct incat nu vor mai fi necesare absolut nici un fel de modificari inainte ca trupele americane sa se mute acolo. El a mai subliniat ca, in cazul in care se vor face totusi cateva imbunatatiri, Sofia nu va fi obligata sa contribuie financiar si a anuntat ca primele contingente din armata SUA vor sosi pe la sfarsitul primaverii. James Jones este de parere ca toata lumea va avea de castigat de pe urma crearii unor baze militare americane in regiune iar, in final, le-a promis bulgarilor: "SUA nu vor ameninta Rusia de pe teritoriul vostru."