Un judecator federal a ordonat Pentagonului sa comunice agentiei Associated Press identitatile a sute de detinuti de la baza americana de la Guantanamo (Cuba), decizie ce preseaza guvernul SUA sa renunte la secretomanie si sa dezvaluie cea mai cuprinzatoare lista de pana acum a celor inchisi in controversatul centru de detentie pentru suspecti de terorism creat dupa interventia americana din Afganistan, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Judecatorul Jed S.Rakoff din New York a cerut Ministerului american al Apararii sa predea pana la 3 martie transcrierile necenzurate a 317 depozitii facute de detinuti de la Guantanamo - unii dintre ei eliberati intre timp - in finalul unei actiuni in justitie lansate cu mai mult timp in urma de AP. Pentagonul nu a facut niciodata publice in mod oficial numele celor de la Guantanamo, in afara a 10 detinuti eliberati. Pe langa cei 317, alti 241 de detinuti au refuzat sa ia parte la asa-zisele "tribunale de revizuire a statutului de combatant", menite sa stabileasca daca au luptat sau nu impotriva SUA.

In prezent, la Guantanamo se afla in detentie 490 de persoane banuite de legaturi cu reteaua terorista Al-Qaeda sau cu talibanii din Afganistan. Majoritatea nu au fost pusi sub inculpare, ceea ce a atras criticile organizatiilor pentru drepturile omului. Printre tehnicile "agresive" de interogare a suspectilor de terorism de la Guantanamo ar figura si infasurarea detinutilor in drapele israeliene, potrivit unor documente FBI date publicitatii de organizatia pentru drepturi civile ACLU, relateaza Reuters.

Silvio Berlusconi cere inchiderea lagarului de prizonieri

Premierul italian Silvio Berlusconi a cerut, intr-un interviu pentru postul de televizune qatariot Al Jazira, inchiderea fara intarziere a lagarului de prizonieri de la Guantanamo."Am discutat cu multi colegi de ai mei si ei, ca si mine, cu totii credem ca este cazul sa se procedeze cu cea mai mare celeritate la inchiderera unor asemenea centre unde se deruleaza evenimente pe care toata lumea le condamna", a afirmat Primul ministru italian, raspunzand unei intrebari despre inchisoarea sub forma de lagar de prizonieri creata la baza militara americana de la Guantanamo (Cuba). Interviul a fost realizat marti si urma sa fie difuzat ieri pe postul de televiziune Al Jazira.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.