Partidul presedintelui Iuscenko si cel al fostului premier Iulia Timosenko incearca o apropiere pentru alegerile parlamentare din martie. "Coalitia portocalie" este singura solutie la ascensiunea stingii.

Fostul premier Iulia Timosenko a propus partidului presedintelui Victor Iuscenko sa refaca dupa alegeri "Coalitia portocalie", dar sa si anuleze contractul ce a pus capat "razboiului gazelor". Termenii de negociere sint inca inacceptabili pentru Iuscenko, care a declarat ieri ca "nu de aici trebuie inceput, nu se semneaza un document fara a exista interes pentru soarta lui ulterioara", desi initial partidul sau se aratase incintat de oferta.

Pozitiile de pe care negociaza sint insa inegale: "Blocul Iulia Timosenko" detine 19% din intentiile de vot, pe cind "Ucraina noastra" a lui Iuscenko ar obtine doar 10%. In schimb, partidul fostului contracandidat la prezidentiale Viktor Ianukovici creste, acum ajungind la 26%. In acest context, refacerea "Coalitiei portocalii" este singura sansa pentru a evita revenirea la putere a stingii. Daca nu, "presedintele va ramine singura persoana portocalie. Politica interna si externa va fi albastra", a avertizat Iulia Timosenko la inceputul lunii februarie.

Gazele aprind cearta

Contractul care a solutionat "razboiul gazelor" dintre Ucraina si Rusia este principalul mar al discordiei dintre Timosenko si presedintele Iuscenko. Anul trecut, Timosenko l-a sprijinit puternic pe seful Serviciului de Securitate (SBU) in anchetarea firmei intermediare RUE, ce cumpara gazele de la Gazprom, pentru spalare de bani si legaturi cu Mafia.

Jumatate din RUE e detinuta de Gazprom, cealalta jumatate apartinind unor oligarhi ucraineni ce se ascund in spatele companiei Raiffeisen Investment. Ancheta a fost stopata, seful SBU fiind demis. La scurt timp dupa aceea, Iuscenko a demis-o si pe Timosenko, motivind ca "membrii guvernului si-au pierdut spiritul de echipa".

Guvern-fantoma

"Armistitiul gazelor" a dus si la votarea motiunii de cenzura impotriva guvernului in ianuarie anul acesta. "Blocul Iulia Timosenko", desprins din "Ucraina noastra" dupa demiterea fostului premier, a fost principala forta politica ce a dus la demiterea guvernului de catre Rada Suprema. Desi decizia parlamentului a fost contestata de presedintele Iuscenko, Ehanurov a declarat ca din punct de vedere juridic se considera mai degraba premier interimar pina la alegerile din martie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.