Specialistii in marketing ar putea spune ca, daca asociezi numele firmei tale cu cel al unei persoane acuzate de comiterea de crime, nu faci altceva decat sa te sinucizi din punct de vedere comercial. Croitorul lui Saddam Husein a demonstrat, insa, ca in cazul afacerii sale, lucrurile stau tocmai pe dos. De cand Saddam Hussein e judecat la Bagdad, croitorul turc nu mai pridideste cu comenzile.

Recap Cesur a fost croitorul lui Saddam Husein timp de zece ani. ii stie pe dinafara masurile si le spune oricui cu placere. Saddam e acum dat in judecata, insa afacerea lui Recap Cesur n-a mers niciodata mai bine. El face costume la comanda, dupa tiparul celor purtate de Saddam Husein.

Irakienii vor costume ca cele purtate de Saddam

"Fie ca l-au iubit, fie ca l-au urat, toti irakienii vor costume de la noi. La inceput nu i-am inteles pe clienti. Le spuneam: Pai, sunteti siiti - de ce vreti sa purtati haine ca ale lui Saddam? Iar raspunsul pe care il primeam era ca: Daca Saddam poarta costumele facute de tine, trebuie sa fie de calitate."

Recep nu a confectionat haine doar pentru Saddam Husein, ci pentru toti membrii cabinetului sau.

In atelierul de croitorie, angajatii fac ore suplimentare pentru a tine pasul cu cererea in crestere. Se munceste intens. Sunt sase randuri de masini de cusut la care lucreaza barbati. Intr-un colt, cateva femei aranjeaza gulerele de la haina si fac finisajele.

Inainte ca Saddam Husein sa ajunga in boxa acuzatilor, atelierul facea in jur de 300 de costume pe zi. Acum face peste 500.

Politica si comertul nu se amesteca

Recap Cesur a pornit-o de jos. La 8 ani lustruia pantofi, fiindca parintii sai nu aveau suficieti bani ca sa-i cumpere manuale scolare si rechizite. Cesur maiare patru frati si toti au ajuns croitori. Familia lui Recap e de origine kurda. Cum se impaca cu ideea ca furnizeaza imbracaminte pentru Saddam?

"Nu poti sa amesteci politica cu comertul. Iar politica nu e treaba noastra. noi avem rolul de a multumi clientul. Nu-l consideram nici dictator, nici presedinte. E doar o piata buna de desfacere" spune Recep Cesur.

Recep nu e ingrijorat nici de faptul ca Saddam boicoteaza procesul. Marca Saddam e deja binecunoscuta, spune Recep care are planuri mari pentru afacerea sa.

Ce parere are Cesur despre stilul altor politicieni? "Premierul britanic, Tony Blair nu se imbraca rau, insa mansetele de la pantaloni ar trebui sa dispara. Daca ar fi clientul meu, spune croitorul turc, ar arata cu totul deosebit."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.