Ministerul britanic al apararii a anuntat arestarea unei persoane in legatura cu imaginile care arata pe o caseta video soldati britanici brutalizand un grup de tineri civili irachieni. Imaginile de pe caseta difuzata de un ziar britanic duminica, au provocat reactii aspre de condamnare in Irak si in alte tari.

Oficialitatile ministerului britanic al apararii spun ca arestarea a avut loc duminica seara. Nu au precizat daca individul arestat este inca militar activ. Nu este clar nici daca el face parte din grupul de soldati pe care inregistrarea ii arata aparent batand tineri civili irachieni dupa o manifestatie la inceputul anului 2004.
Desi guvernul britanic a actionat rapid in incercarea de a reduce daunele si a lansat o investigatie imediat dupa difuzarea casetei, se pare ca daunele sunt greu de remediat.

Caseta care a fost aratata in mod repetat la televiziunea irachiana si la posturile de televiziune prin satelit pan-arabe, a provocat reactii extrem de critice. Comentatorii uneia din televiziunile pan-arabe au respins ideea ca astfel de incidente ar fi izolate

Consilierul irachian pentru securitatea nationala Muwafaq al-Rubai a cerut ca victimele sa primeasca despagubiri si scuze, dar a precizat ca nu e vorba de a se cere o retragere a trupelor britanice. Alti reprezentanti ai guvernului irachian au cerut ca soldatii care au fost filmati in timp ce ii bateau pe cei patru tineri irachieni sa fie adusi imediat in fata justitiei. Un purtator de cuvant al primului ministru irachian a spus ca imaginile submineaza incredrea pe care se bazeaza relatia dintre cele doua parti.

Imaginile au provocat reactii de condamanre si in presa britanica. Desi considera in general ca oficialitatilor irachiene au fost moderate in reactia lor, comentatorii scriu ca incidentul constituie un dezastru in relatiile cu lumea araba, in conditiile in care deja exista tensiuni intre occident si tarile musulmane.

Vorbind in particular, oficialitati din ministerul britanic al apararii se arata ingrijorate ca ar putea avea loc atacuri de represalii contra fortelor britanice din Irak si Afganistan. Potrivit relatarilor fortele respective au fost puse in stare de alerta ridicata.