Iranul a reinceput ieri procesul de imbogatire a uraniului, prin care se poate obtine combustibil inclusiv pentru armament nuclear. Regimul de la Teheran a aminat fara termen negocierile cu Rusia pentru imbogatirea de uraniu pe teritoriul rus.

Iranul a reinceput procesul de imbogatire a uraniului la uzina de la Natanz, au dezvaluit ieri surse diplomatice din Viena (unde se afla sediul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica - AIEA), citate de Reuters. Acest proces reprezinta primul pas pentru obtinerea de combustibil atit pentru scopuri civile, cit si pentru armamentul nuclear. Uraniul gaz UF6 este introdus in centrifuge, care il imbogatesc prin rotirea la viteze supersonice. Daca uraniul este purificat pina la nivelul de cinci procente, acesta poate fi utilizat in scopuri civile. Daca procesul continua pina la purificarea la nivelul de 90%, combustibilul poate fi folosit pentru armament atomic.

Teheranul amenintase ca, daca se va vota decizia ca programul sau nuclear sa fie adus in fata Consiliului de Securitate al ONU, va relua procesul de imbogatire la care renuntase benevol in urma cu doi ani. Consiliul Director al AIEA a decis la 4 februarie prezentarea cazului iranian in Consiliul de Securitate, ca urmare a reluarii unor cercetari in domeniul nuclear de catre Teheran. Iranul a recurs anterior si la celelalte masuri pe care le anuntase: a cerut AIEA sa isi retraga echipamentul de supraveghere din facilitatile nucleare iraniene si a intrerupt inspectiile inopinate pe care agentii AIEA le puteau face pina acum. Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a dat de inteles chiar ca Iranul s-ar putea retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleara.

Discutiile cu Rusia, aminate

Teheranul a anuntat ieri ca amina sine die negocierile pe care urma sa le inceapa joi cu Rusia pentru imbogatirea uraniului pe teritoriul rusesc pentru centralele nucleare iraniene. "Discutiile cu Rusia nu au fost anulate, dar data la care vor incepe urmeaza sa fie discutata", a spus purtatorul de cuvint al Guvernului iranian, Gholamhossein Elham. "Guvernul insista sa imbogateasca uraniu pe teritoriul Iranului, iar propunerea ar trebui ajustata pe baza noilor circumstante", a adaugat Elham. Discutiile ce urmau sa inceapa la 16 februarie fusesera privite pina acum la nivel international ca o posibilitate de dezamorsare a situatiei declansate de reluarea cercetarilor nucleare de catre iranieni.

Rusia propusese aceasta varianta pentru a fi indepartata suspiciunea ca Teheranul urmareste imbogatirea uraniului pina la nivelul necesar obtinerii de arme nucleare. La 6 martie, Mohamed ElBaradei, presedintele AIEA, va prezenta un raport asupra activitatilor nucleare ale Iranului, dupa care cazul va fi discutat in Consiliul de Securitate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.