Dupa ce vineri Michael Scheuer a demisionat din functia de sef al unitatii CIA, care s-a ocupat ani in sir de localizarea si capturarea liderului retelei teroriste Al-Qaida, a declarat intr-un interviu ca Ussama bin Laden a obtinut aprobarea religioasa, de la un mare seic saudit, pentru folosirea unui dispozitiv nuclear impotriva Statelor Unite. Potrivit lui Scheuer, responsabilul religios i-a spus lui Bin Laden ca are tot dreptul sa procedeze astfel, deoarece SUA se fac vinovate de uciderea a milioane de musulmani in intreaga lume, ca urmare si uciderea a milioane de americani este perfect justificata. Michael Scheuer este autorul a doua carti in care critica actiunile intreprinse de statele occidentale impotriva retelei al-Qaida. Scheuer a declarat ca bin Laden a fost criticat de unii musulmani dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, pentru ca a ucis foarte multe persoane fara avertismente prealabile si fara sa le ofere posibilitatea sa se converteasca la islam. Insa acum, liderul al-Qaida i-a avertizat suficient pe americani. "Daca vor obtine arma potrivita, o vor folosi, indiferent daca este vorba despre arme chimice, biologice sau nucleare", a precizat Scheuer.

«Soimii Carpatilor», in vizorul teroristilor

Pe de alta parte, militarii romani din Batalionul 812 infanterie "Soimii Carpatilor" au fost atacati, sambata, la aproximativ 35 de kilometri est de Nasiriya, de un grup de rebeli. In sudul Irakului, la marginea localitatii Karmat Bani Said, elemente insurgente au deschis focul cu aruncatoare de grenade AG7 asupra unei grupari de forte din cadrul Batalionului "Soimii Carpatilor".

Gruparea executa o misiune de cooperare militaro-civila in aria de operatie a batalionului. Deoarece locatia din care s-a deschis focul se afla in apropierea unei zone populate, militarii romani nu au ripostat, luand toate masurile pentru protectia fortei, in conformitate cu procedurile standard de operare. In urma incidentului, nu s-au inregistrat victime, raniti sau pagube materiale.

MAE roman avertizeaza

MAE roman recomanda "insistent" cetatenilor romani sa manifeste retinere in luarea deciziei de a calatori pe teritoriul Irakului si, in masura posibilului, sa amane deplasarile pana la ameliorarea conditiilor din aceasta tara, se arata intr-un comunicat.

Avertismentul este transmis "pe fondul degradarii accentuate" a situatiei din Irak, fiind fundamentat pe recentele involutii privind securitatea, jalonate de declararea la 6 noiembrie a starii de urgenta, de declansarea operatiunilor militare in Fallujah. Ministerul de Externe cere "o atentie deosebita" din partea cetatenilor romani deja aflati in Irak, mentionand cazul lucratorilor pe plan local.

Bush: Situatia in Irak se inrautateste

Pe de alta parte, situatia in Irak se agraveaza pe zi ce trece. Insusi presedintele american George W. Bush a avertizat, in cadrul mesajului sau radiofonic saptamanal, asupra intensificarii violentelor pe intreg teritoriul Irakului.

La sfarsitul saptamanii trecute, au fost inregistrate confruntari atat in triunghiul sunnit, la Fallujah, Baaquba, Bagdad, in sudul Irakului, la Nasiriya, cat si in nord, la Tikrit si Mosul. Puscasii marini americani au continuat atacurile cu mortiere asupra orasului rebel Fallujah, in a sasea zi a ofensivei asupra bastionului sunnit. Trupele americane controleaza, in prezent, aproape tot orasul, dar intampina, inca, o rezistenta acerba in unele cartiere, unde grupuri rebele razlete s-au intors in localitate dupa inceperea asaltului, a declarat, ieri, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld.

Insurgenti, ucisi la Fallujah

Chiar daca islamistul iordanian Abu Mussab al-Zarqawi si liderul religios Abdallah al-Janabi au reusit sa scape din asediul asupra orasului Fallujah, americanii sunt multumiti de victorie, iar presedintele Bush lauda prestatia militarilor sai din Irak. "Statele Unite si aliatii lor si-au demonstrat hotararea de a-i ajuta pe irakieni sa-si dobandeasca libertatea. Sprijinul international pentru alegerile din ianuarie din Irak este esential si el creste", a afirmat presedintele Bush, cu toate ca inca un membru al coalitiei conduse de americani, Olanda, confirmase vineri ca-si va retrage cei 1.300 de soldati in martie anul viitor. Mai mult de 1.000 de insurgenti au fost ucisi in timpul ofensivei asupra bastionului sunnit, iar alti 200 au fost capturati. Fortele americane au pierdut 22 de militari in timpul ofensivei de la Fallujah, in timp ce altii 170 au fost raniti.

Agentiile umanitare salveaza civilii

Agentiile umanitare sunt tot mai ingrijorate de soarta civililor din localitatea rebela, care nu mai au apa potabila si curent electric, iar alimentele sunt pe terminate. Semiluna Rosie irakiana a trimis, sambata, un convoi de ajutoare umanitare in Fallujah, care a ajuns la spitalul general din vestul orasului. Cu toate acestea, camioanele au fost oprite de fortele americane si ajutoarele nu au fost distribuite. Localnicii din nord-vestul orasului au inceput sa iasa din case, urmand sa primeasca alimente si apa, a declarat un colonel american. Potrivit informatiilor, doar zece la suta din populatia de 300.000 de locuitori se mai afla in orasul transformat in ruina dupa cele sase zile de lupte violente. Un convoi guvernamental care transporta echipamente medicale a plecat din Bagdad, urmand sa predea cele 15 tone de ajutoare spitalului din Fallujah.

Orasul Mosul, ocupat de rebeli

In prezent, situatia cea mai grava este inregistrata la Mosul, un oras cu trei milioane de locuitori, care a fost practic ocupat de insurgenti, drept replica a rebelilor fata de asaltul decisiv asupra orasului Fallujah. Agentiile straine relateaza ca teroristi inarmati patruleaza orasul, unde se aud din cand in cand focuri de arma, in vreme ce zeci de cadavre sunt presarate pe strazi. Guvernul a decis la sfarsitul saptamanii trecute sa-i transfere la Mosul pe membrii Garzii Nationale detasati la granita cu Siria, dupa ce noua sectii de politie au fost distruse de rebeli. La Ramadi, doua persoane au murit si alte trei au fost ranite in luptele din centrul orasului. Iar la Hilla, zece cadavre, probabil apartinand unor irakieni, au fost gasite in apele fluviului Eufrat, in apropiere de Mussayeb. "Zece trupuri neinsufletite apartinand unor militari irakieni au fost descoperite, iar doua dintre ele fusesera decapitate", a declarat un ofiter de politie. "Cadavrele aveau mainile legate la spate si purtau urme de gloante", a declarat un medic din Mussayeb