Presedintele George W. Bush a prezentat forului legislativ american proiectul de buget pe perioada 1 octombrie 2006 - 31 septembrie 2007, in suma totala de 2.770 miliarde de dolari (echivalentul a 2.200 miliarde de euro).

Toti analistii locali si internationali au remarcat imensa suma prevazuta la capitolul "aparare", solicitata de Pentagon, de 439,3 miliarde de dolari (16 la suta din bugetul federal), cu 4,8 la suta mai mare fata de anul acesta, destinata - asa cum preciza zilele trecute insusi presedintele american - continuarii luptei impotriva terorismului mondial si promovarii democratiei in diverse zone ale globului.

"Guvernul meu, sublinia Bush in mesajul ce a insotit proiectul sau de buget, a concentrat resursele natiunii spre cea mai importanta prioritate, apararea cetatenilor nostri si patriei noastre. Lucrand impreuna cu Congresul, noi am alocat barbatilor si femeilor noastre de pe fronturile de lupta impotriva terorii finantarea de care au nevoie pentru a invinge dusmanii, a detecta si dejuca comploturile si operatiunile teroriste".

De precizat faptul ca bugetul alocat Pentagonului reprezinta doar o parte din suma totala destinata apararii, neincluzand cele 120 miliarde de dolari pe care Statele Unite intentioneaza sa ii cheltuiasca pentru operatiunile militare sau de alt tip in Irak si Afganistan. Aceasta suma este prevazuta intr-o lege separata. Sume importante, cu mult mai mari fata de anul in curs, sunt prevazute, de asemenea, la alte doua capitole "sensibile": securitatea interna (33,1 miliarde de dolari) si cheltuielile pentru activitatile externe (33,9 miliarde de dolari, cu 12,2 la suta mai mari decat anul acesta). Asa cum reiese din analiza pe capitole, majorarea cu 4,8 la suta a bugetului

Pentagonului fata de cifra actuala va fi recuperata prin diminuarea cheltuielilor interne. Sunt prevazute reduceri semnificative ale fondurilor alocate serviciilor de sanatate si asistenta sociala. Reduceri de fonduri au fost operate la sectoare cum ar fi agricultura, educatia, transporturile. Este preconizata inclusiv o reducere a ritmului de crestere a economiei americane de la 3,6 la suta in 2005, la 3,4 la suta in 2006, pentru ca pana in 2009 sa ajunga la 3,2 la suta.

La toate acestea se adauga mentinerea unui deficit bugetar ce se asteapta ca in 2007 sa atinga nivelul record de 423 miliarde de dolari, ca urmare a cheltuielilor tot mai mari in Irak, Afganistan, dar si a pierderilor importante provocate de uraganele din vara trecuta.

Domenii prioritare spre care merg fondurile Pentagonului

Bugetul Pentagonului pentru anul financiar care incepe la 1 octombrie, releva expertii institutiei, presupune alocarea a 84,2 miliarde de dolari pentru armament, inclusiv avioane fara pilot, in vederea monitorizarii amenintarilor din partea gruparilor extremiste si a guvernelor din intreaga lume. 73,2 miliarde de dolari vor merge la cercetare si dezvoltare pentru obtinerea unor noi arme.

Vor fi suplimentate efectivele fortelor speciale cu 15 la suta, urmand ca in 2007 sa se ajunga la aproximativ 60.000 de militari mobilizati pentru a lupta impotriva amenintarilor teroriste din strainatate.
Proiectul va permite, de asemenea, cresterea cheltuielilor pentru programele de inarmare in vederea unui posibil conflict cu alte natiuni, inclusiv cu China, a carei putere militara este in continua crestere. Planul pentru urmatorii cinci ani privind achizitionarea de armament presupune alocarea a 99,7 miliarde de dolari in 2008, 109 miliarde de dolari in 2009, 111,7 miliarde de dolari in 2010 si aproape 118 miliarde de dolari in 2011.

Critici severe la adresa sacrificarii programelor sociale

Proiectul de buget prezentat de presedintele Bush urmeaza sa fie dezbatut in Congres timp de mai multe luni, dar el este de pe acum vehement criticat, dat fiind ca este propusa reducerea deficitului bugetar prin anularea a 140 de programe sociale. Cel mai afectat e sistemul de sanatate Medicare, de care beneficiaza o parte importanta din populatia adulta cu venituri mici. Democratii contesta vehement astfel de masuri, dar republicanii conservatori le aproba, afirmand ca presedintele trebuie sa dea dovada de rigoare bugetara in acest moment, cu putin inaintea alegerilor parlamentare partiale.

"Atmosfera politica este incarcata. Democratii nu isi permit totusi sa fie perceputi ca fiind indulgenti fata de aparare sau terorism. Ei trebuie sa lupte impotriva diminuarii bugetului social fara a-l negocia pe cel al Apararii", releva analistul Charles Pena, de la Coalitia pentru o Politica Externa Realista, citat de CNN.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.