Parlamentul bulgar a adoptat la sfarsitul saptamanii trecute, in prima lectura, o serie de amendamente la Constitutie, pentru a face mai eficient sistemul judiciar, criticat sever de Uniunea Europeana, transmite Mediafax. Amendamentele au fost adoptate cu 183 de voturi din 240.

Un numar de 36 de deputati au votat impotriva, patru s-au abtinut, iar 17 au fost absenti. Acest vot, care necesita aprobarea a trei sferturi dintre deputati, va permite adoptarea definitiva a textelor la inceputul lunii aprilie, inaintea publicarii raportului Comisiei Europene, care trebuie sa se pronunte daca Bulgaria poate adera la Uniunea Europeana la data prevazuta, 1 ianuarie 2007, sau daca este nevoie de amanarea aderarii in 2008.

Textele propuse limiteaza independenta puterii judiciare prin introducerea unui control parlamentar asupra Curtii Supreme si asupra procurorului general. Atat Curtea, cat si procurorul pot fi revocati prin decizia a doua treimi dintre deputati, "in cazul unor abateri grave si al neindeplinirii functiilor".
Presedintia austriaca a Uniunii Europene si Comisia Europeana au cerut, marti, Bulgariei sa depuna eforturi "urgente", in special in domeniul justitiei, in caz contrar aderarea sa riscand sa fie amanata cu un an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.