O nava de pasageri cu aproximativ 1.400 de persoane la bord s-a scufundat in Marea Rosie, la 120 de kilometri de coasta Egiptului. Nava Salaam 98 facea o cursa intre porturile Duba din Arabia Saudita si Safaga, din Egipt. La un moment dat, in noaptea de joi spre vineri, vasul a disparut brusc de pe ecranele radarelor. Operatiunile de cautare au inceput insa abia cateva ore mai tarziu, in zori.

Nave militare si elicoptere au inceput patrularea in zona si au reusit sa salveze in jur de o suta de persoane.

Au fost recuperate, de asemenea, potrivit agentiei France Press, in jur de 25 de cadavre, insa exista temerea ca numarul mortilor ar putea fi mult mai mare.

Detalii despre nava disparuta

Ministrul egiptean al transporturilor, Bakr al-Rashidi, a dat detalii, la o televiziune locala, privind nava disparuta.

"In total , la bordul feribotului se aflau 1.310 pasageri, 104 membri ai echipajului si un ofiter vamal. Cei mai multi pasageri, in jur de 1.200, erau de nationalitate egipteana", a spus ministrul transporturilor.

Majoritatea erau muncitori egipteni si pelerini care se intorceau din pelerinajul la Mecca.

Operatiunile de cautare continua

In seara zilei de vineri, operatiunile de cautare continuau in zona, pentru ca multi dintre pasagerii vasului erau inca dati disparuti.

Ministrul egiptean al transporturilor a dat asigurari ca autoritatile fac tot ce le sta in putinta sa gaseasca si alti eventuali supravietuitori.

Valurile, vantul si curentii puternici precum si lasarea serii sunt de natura sa ingreuneze situatia supravietuitorilor aflati inca in apa, in veste de salvare.

Oficialii spera insa ca vremea relativ calda ii va ajuta pe acestia sa supravietuiasca pana cand sunt gasiti si recuperati. Temperatura Marii Rosii, in luna februarie, este de obicei in jur de 19 grade Celsius.

Potrivit corespondentului BBC la Cairo, alaturi de navele si elicopterele egiptene, sunt implicate in operatiunile de salvare si elicoptere saudite.

Domnul al Rashidi a mai spus ca nu exista nici un motiv de ingrijorare privind siguranta vasului, construit in urma cu 34 de ani. Cu toate acestea, in urma cu putin timp, presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a sugerat ca nava care s-a scufundat nu ar fi indeplinit standardele de siguranta.

El a cerut, prin vocea purtatorului sau de cuvant, sa fie cercetate imediat cauzele accidentului si sa fie date garantii ca alte nave similare indeplinesc normele de siguranta.

O alta nava, Salam 95, apartinand aceluiasi armator, s-a scufundat in Marea Rosie anul trecut. Atunci insa aproape toti pasagerii au fost salvati.

Ce se stie despre cauzele accidentului?

Cauza exacta nu a fost inca stabilita, dar ceea ce se stie este ca in noaptea de joi spre vineri s-au inregistrat vanturi puternice si o furtuna de nisip, pe coasta vestica a Arabiei Saudite, de unde plecase nava.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.