Musulmanii furiosi ii ameninta pe cei care au publicat caricaturi cu profetul Mohamed in presa europeana. In loc sa intoarca si celalalt obraz, jurnalistii europeni apara conceptul de libertate a presei si multiplica desenele incriminate in ziarele lor.

Membri inarmati ai miscarii teroriste Jihadul islamic si ai aripii inarmate a Fatah au inconjurat ieri-dimineata sediul delegatiei Uniunii Europene din Gaza. Palestinienii, care au tras focuri de arma in aer, solicitau guvernelor europene sa ceara scuze pentru publicarea unor caricaturi cu profetul Mohamed in presa occidentala. Barbatii inarmati au minjit cu vopsea zidurile delegatiei, proclamind sediul Uniunii "inchis pina la noi ordine".

Miscari de strada impotriva presei europene au avut loc si in Pakistan. Protestele au fost declansate de republicarea desenelor aparute pentru prima data in cotidianul danez "Jyllands-Posten", in care era prezentat profetul Mohamed ca terorist, cu un turban in forma de bomba, si in alte ipostaze considerate de musulmani defaimatoare. Musulmanii s-au simtit jigniti si pentru faptul ca Islamul interzice portretizarea profetului Mohamed, pentru a nu incuraja idolatria, precum si realizarea de orice alt portret, indiferent de persoana reprezentata. Conceptele liberale occidentale privind libertatea de expresie au intrat deci in conflict cu preceptele musulmane.

Francezii si nordicii sint tinte

"Orice norvegian, danez sau francez care se afla pe pamintul nostru este o tinta", au avertizat doua grupari palestiniene. Norvegia si-a inchis reprezentanta din Cisiordania. Seful Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat ca, daca un musulman l-ar fi ucis pe "apostatul" Salman Rushdie, asa cum ceruse ayatollahul Khomeini, "acesti ticalosi nu ar mai fi avut curajul sa il discrediteze pe profet".

Caricaturile daneze au fost republicate miercuri in cotidianul francez "France Soir", dar si in ziare spaniole, italiene, elvetiene, germane, olandeze. Articolul din "France Soir" se intitula "Da, avem dreptul sa il caricaturizam pe Dumnezeu!". Patronul ziarului, Raymond Lakah, l-a demis chiar miercuri pe directorul "France Soir", Jacques Lefranc. Lakah, francez de origine egipteana, a anuntat ca l-a dat afara pe Lefranc ca "un puternic semnal de respect pentru credintele si convingerile fiecarui individ". Jurnalistii de la "France Soir" s-au solidarizat cu fostul lor director, publicind ieri un editorial in care criticau decizia patronului. "Ajunge cu lectiile pe care ni le dau acesti bigoti reactionari!", scria Serge Faubert.

Provocare

Dalil Boubakeur, liderul Consiliului Musulman Francez, a denuntat publicarea caricaturilor ca fiind o "adevarata provocare la adresa milioanelor de musulmani din Franta". Musulmanii din Franta au anuntat ca vor da in judecata cotidianul "France Soir". Marocul, mare consumator de presa franceza, a interzis intrarea cotidianului respectiv in tara. Ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, aflat la Ankara, a declarat, referitor la acest subiect, ca "Principiul libertatii presei, pe care autoritatile franceze il apara in intreaga lume, nu va fi pus in discutie".

Danemarca, prima tinta

Danemarca, tara in care au fost publicate prima data astfel de caricaturi la sfirsitul lui septembrie, a devenit tinta preferata a furiei musulmane. Premierul Anders Fogh Rasmussen a raspuns ambasadorilor musulmani ca nu poate interveni in cazul unei publicatii independente.

Arabia Saudita si Siria si-au rechemat ambasadorii de la Copenhaga. Produsele daneze au inceput sa fie boicotate in lumea musulmana, iar boicotul a provocat pierderi de milioane de euro pe zi companiilor daneze. Ca urmare a demonstratiilor musulmanilor furiosi, ziarul danez a cerut scuze pe 31 ianuarie. A doua zi, cotidienele europene au republicat caricaturile. Extremistii antimusulmani au transmis SMS-uri si e-mail-uri prin care cereau arderea Coranului.

Tabloid iordanian gindeste European

Tabloidul iordanian "Shihane" a reprodus ieri trei dintre caricaturile daneze, inclusiv pe cea cu Mohamed terorist. Editorialul poarta titlul "Musulmani din toata lumea, treziti-va!" si este semnat de redactorul-sef Jihad Momani, care se intreaba: "Ce este mai daunator Islamului, aceste caricaturi sau imaginea unui rapitor care taie beregata unei victime in fata unei camere de luat vederi, ori cea a unui atentator kamikaze care se arunca in aer la Amman, in mijlocul nuntasilor?" Momani a afirmat ca a publicat caricaturile de bunavoie, "pentru ca oamenii sa stie impotriva a ce se revolta".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.