Putin s-a pronuntat ieri despre ONG-uri, spioni, saracie si probleme internationale fierbinti in fata a 1.000 de jurnalisti, la conferinta anuala de presa. Nu a scapat ocazia de a-i contrazice pe americani.

Gesticulind putin, fara sa ridice tonul, cu mina stinga in sold si pumnul drept pe masa, Putin a raspuns intrebarilor. Singurul moment in care s-a enervat a fost atunci cind a vorbit de "furtul de gaze" pe care il fac ucrainenii. Trebuia sa raspunda la doar 22 de intrebari, majoritatea provenind de la ziaristi rusi. A depasit insa cu mult cele doua ore alocate conferintei, acordind mult mai multe raspunsuri. Intrebarile au fost alese cu grija, fiind cunoscute dinainte. Parea extrem de sigur pe el. "Kaniesna" ("Sigur") - acesta a fost unul dintre cele mai frecvent folosite cuvinte ale presedintelui Putin pentru a raspunde la intrebari.

ONG-urile marioneta

Reprezentantul BBC a intrebat cum ramine cu presupusul spionaj britanic si cu restrictiile impuse ONG-urilor din Rusia prin noua lege promulgata de Putin pe 10 ianuarie. Liderul de la Kremlin a repetat ceea ce a devenit deja o obsesie pentru Moscova. "Vrem ca finantarea lor (a ONG-urilor) sa fie transparenta... nu vrem ca ele sa fie conduse de papusari din strainatate", a spus el. In privinta presupusilor spioni britanici care transmiteau prin intermediul unui fals bolovan din centrul Moscovei, Putin a precizat ca "ii va lasa sa stea" in Rusia. Ca sa "ii poata supraveghea". Putin a tinut sa spuna ca noua lege da posibilitatea desfiintarii ONG-urilor care "ameninta suveranitatea si independenta" Rusiei.

Bancile straine n-au ce cauta

Presedintia ruseasca a G8 a fost un subiect pe placul lui Putin. A admis ca exista voci care spun ca Rusia nu are ce cauta in G8, insa pe acestia i-a catalogat drept nostalgici ai "secolului trecut". A recunoscut si ca Rusia are multi cetateni care traiesc in saracie. Dar tocmai de aceea, spune Putin, Rusia e hotarita sa puna pe agenda G8 securitatea energetica a lumii, bolile si accesul la educatie. Liderul rus a subliniat ca nu doreste transformarea G8 intr-un club de "motani grasi". Rusia isi doreste sa intre in Organizatia Mondiala a Comertului. Dupa spusele lui Putin, "toate celelalte tari (cu exceptia SUA) sprijina eforturile Rusiei de a se alatura OMC." Desi vrea in OMC, Putin nu vrea sa auda de filiale ale bancilor straine in Rusia. "Credem ca e inacceptabil, pentru ca nu vom putea controla fluxul monetar", a spus el. De vinzarea aurului in strainatate, nici nu se pune problema, ne asigura Putin.

Contrazice SUA si UE

Cistigarea alegerilor palestiniene de catre Hamas este, in opinia lui Putin, "o mare lovitura data eforturilor americane in Orientul Mijlociu". El a spus ca asteapta ca Hamas sa recunoasca Israelul si sa renunte la pozitia sa radicala, dar "refuzul asistentei financiare a poporului palestinian ar fi o greseala". SUA si Uniunea Europeana anuntasera ca vor taia finantarile catre Autoritatea Palestiniana daca Hamas nu va recunoaste statul israelian si nu va renunta la lupta armata.

In privinta ambitiilor nucleare ale Iranului, Putin a spus ca orice stat trebuie sa aiba dreptul la folosirea pasnica a energiei nucleare. El a declarat ca imbogatirea uraniului trebuie insa realizata de "clubul tarilor nucleare", facind referire la propunerea ruseasca de procesare a uraniului iranian pe teritoriul Rusiei. "Noi avem experti si infrastructura pentru asta", a spus Putin.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.