In vreme ce palestinienii au cerut continuarea asistentei financiare internationale, in noul context politic creat de victoria electorala a gruparii militante Hamas, inalti reprezentanti ai Uniunii Europene s-au alaturat Statelor Unite si Israelului in a transmite un mesaj clar gruparii Hamas: finantarea pe mai departe a Autoritatii Palestiniene depinde de renuntarea, de catre un viitor guvern Hamas, la violenta si de recunoasterea Israelului.

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, al carui partid, Fatah, a pierdut alegerile pentru noul parlament palestinian, le-a cerut donatorilor internationali sa nu intrerupa, in urma victoriei miscarii militante Hamas, asistenta financiara acordata palestinienilor.

O declaratie facuta dupa intrevederea pe care a avut-o la Ramallah cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Conditiile puse Hamas-ului

Dar doamna Merkel insasi a avertizat din nou ca aceste ajutoare sunt conditionate de abandonarea, mai intai, de catre Hamas, a actiunilor violente si a apelului, prevazut in carta miscarii, privind distrugerea Israelului.

Liderii Hamas insisi au cerut comunitatii internationale sa nu ii pedepseasca pe palestinieni pentru alegerea in mod democratic a unui nou guvern si insista, dupa cum relateaza corespondenta BBC la Ramallah, ca asistenta financiara va merge intotdeauna direct la oameni, nu la finantarea unor actiuni militante.

Unul dintre membrii conducerii Hamas, Ismail Hanyia, indemna azi comunitatea internationala sa respecte vointa palestinienilor, asa cum a fost exprimata democratic in alegeri, si sa trateze in mod corespunzator cu poporul palestinian.

Hamas s-a mai declarat gata sa respecta un armistitiu pe termen lung, desi nu a spus nimic despre renuntarea la arme sau despre dreptul la existenta al Israelului.

In campania electorala, Hamas le-a promis palestinienilor o guvernare onesta, eficienta si justa din punct de vedere social. Va fi insa o promisiune greu de indeplinit fara asistenta financiara externa.

Autoritatea Palestiniana, dependenta de banii dinafara

Palestinienii depind aproape in intregime de aceste ajutoare venite din strainatate, nu numai pentru serviciile de baza asigurate de Autoritatea Palestiniana, ci si in ceea ce priveste asistenta umanitara si cea acordata refugiatilor.

Natiunile europene reprezinta grupul cel mai important al donatorilor oferind peste sase sute de milioane de dolari pe an, fie in cadrul unor acorduri bilaterale, fie prin programe ale Uniunii Europene.

Iar Autoritatea Palestiniana este serios indatorata, partial deoarece, asa cum a explicat Comisia Europeana, circa 40 de milioane de dolari destinati costurilor administrative ale Autoritatii Palestiniene sunt practic fonduri blocate de la finele anului trecut, din cauza ca precedenta administratie Fatah nu a dovedit ca aceste fonduri, livrate prin intermediul Bancii Mondiale, sunt folosite asa cum trebuie.

Statele Unite acorda si ele asistenta financiara in valorare de peste trei sute de milioane de dolari anual, din care un sfert a fost platit direct Autoritatii Palestiniene.

Americanii au anuntat ca analizeaza si ei problema asistentei financiare, in asteptarea unor angajamente clare din partea Hamas ca va renunta la terorism.

Acestui tablou financiar i se adauga si o alta sursa - cea reprezentata de rambursarea, de catre Israel, a veniturilor stranse pentru Autoritatea Palestiniana din taxele vamale si TVA pe de o parte si, pe de alta, din impozitele pe salariile palestinienilor care muncesc in Israel. Potrivit unor oficialitati de la cabinetul primului ministru, nu e cert ca urmatoarea transa va fi transferata, miercuri, asa cum e prevazut.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.