Un raport al comisiei ONU desemnate anul trecut sa ancheteze acuzatiile de malversatiuni financiare la adresa lui Kofi Annan a aratat ca fiul acestuia, Kojo Annan, s-a eschivat de la plata unor taxe vamale, in valoare de 14.103 dolari, achizitionand un automobil de lux marca Mercedes pe numele tatalui sau, inalt functionar international. Plata taxelor respective trebuia platita autoritatilor ghaneze, la sosirea automobilului la Accra, unde locuieste Kojo.

Potrivit raportului ONU, acesta a primit, de asemenea, un discount de 6.541 dolari, platind astfel pentru automobil doar 45.594 dolari firmei Mercedes. Corespondentul ziarului britanic "The Times" la New York a aflat de la avocatul lui Kojo Annan, William Taylor, ca - pentru a musamaliza scandalul - clientul sau este gata sa achite suma in discutie, mai ales ca tatal sau, Kofi Annan, a declarat ca nu a stiut niciodata de "afacerea" ilegala comisa de Kojo.

De altfel, a precizat avocatul, automobilul nu a fost inregistrat in Ghana pe numele lui Kofi Annan, detaliu descoperit abia in luna noiembrie, cand a fost implicat intr-un accident rutier, moment in care au inceput, practic, cercetarile asupra imprejurarilor in care a fost achizitionat. O ancheta anterioara il suspectase pe Kojo Annan ca a primit automobilul ca mita din partea companiei Cotecna, cu sediul in Elvetia, in schimbul interventiei tatalui sau pentru ca aceasta sa obtina un important contract petrolier in cadrul programului "Petrol contra hrana". S-a stabilit, insa, in cursul anchetei ONU, ca nu a fost vorba de implicarea secretarului general al ONU in acest gen de ilegalitati, inclusiv in afacerea Mercedesului lui Kojo.

Dat fiind ca automobilul a fost distrus in urma accidentului rutier de acum doua luni, autoritatile ghaneze nu au luat inca o decizie privind declansarea unei actiuni in justitie impotriva lui Kojo pentru evaziune de la plata taxelor vamale, dar unii oficiali ghanezi inclina sa accepte oferta acestuia de a plati suma cu care a pagubit statul la achizitionarea Mercedesului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.