1,5 milioane de palestinieni sint asteptati sa aleaga astazi 132 de membri ai Consiliului Legislativ. Gruparea terorista Hamas va cistiga locul doi dupa Fatah, cu 30% din voturi, spun sondajele

"Cu o mina vom construi si cu o mina vom lupta", anunta un poster electoral al formatiunii Hamas, considerata terorista atit de SUA, cit si de Uniunea Europeana. Totusi, gruparea participa la alegerile legislative care au loc astazi in teritoriile palestiniene si este creditata de sondaje cu a doua sansa, imediat in urma Fatahului, partidul condus de presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Cele 1.000 de sectii de votare vor fi monitorizate de 450 de observatori internationali, din 25 de tari, inclusiv din Romania.

Sapte grupari armate palestiniene, inclusiv Hamas si Fatah, au promis sa ajute politia palestiniana sa asigure securitatea la sectiile de votare. 1.500 de politisti israelieni vor supraveghea desfasurarea in liniste a alegerilor in Ierusalimul de Est. Aici vor vota 6.000 de palestinieni, in sase sectii de votare. Israelul a permis locuitorilor din sectorul anexat in 1967 sa voteze, interzicind insa Hamasului sa isi desfasoare campania electorala in Ierusalim.

Hamas indulceste tonul

Ultimul sondaj publicat de Centrul Palestinian pentru Opinie Publica arata ca 30% dintre voturi vor fi indreptate catre Hamas. Gruparea Hamas, care s-a aflat in spatele majoritatii atentatelor teroriste anti-israeliene, a boicotat pina acum alegerile palestiniene, deoarece nu dorea sa participe la institutiile organizate cu sprijinul israelienilor. Acum a luat decizia ca membrii tineri sa lupte cu arma in mina, iar cei mai in virsta si mai educati sa participe la alegeri. Candidatii Hamas nu mai propovaduiesc distrugerea Israelului, ba chiar nu elimina posibilitatea unor negocieri cu acest stat.

Daca Hamas va cistiga 30% dintre voturi, va putea intra in coalitia de guvernare. Atunci, atit SUA, cit si tarile europene, dar si Israelul, se vor confrunta cu o situatie dificila, trebuind sa colaboreze cu un guvern din care fac parte si membrii unei grupari teroriste.

Fatah se dezbina

Fatah, creditat in prezent cu 40% dintre optiunile electoratului, a pierdut din sprijinul populatiei din cauza scandalurilor de coruptie. Fondat in 1959 de Yasser Arafat, se afla in pragul destramarii din aceasta cauza, iar unii dintre mai tinerii membri se prezinta in alegeri cu o lista separata, sub conducerea lui Marwan Barghouti. Acesta se afla intr-o inchisoare israeliana, unde are de ispasit cinci sentinte pe viata pentru crima, dar inca este unul dintre cei mai populari politicieni palestinieni.

Fatah are probleme de imagine si pentru ca nu a reusit sa opreasca haosul armat din Fisia Gaza dupa preluarea controlului de la israelieni. Palestinienii sint nemultumiti si de nivelul ridicat al somajului, si de economia nefunctionala. Posterele electorale ale Fatah pledeaza pentru continuitate: "Primii care am tras un glont si care am rezistat ocupatiei, primii care lansam democratia".

Teroristi cooptati la guvernare

"Hamas are, intr-adevar, o ramura terorista, dar este in acelasi timp o miscare sociala si politico-religioasa. Daca va fi cooptat si integrat in legislativul palestinian, va deveni probabil mult mai pragmatic si mai moderat. Ar avea mult mai mult de pierdut. Asa ceva s-a intimplat cu gruparea radicala siita Hezbollah, in Liban (care are acum un membru in Guvern - n.r.)", crede Baruch Kimmerling, specialist in conflictul arabo-israelian, profesor la Universitatea Ebraica din Ierusalim si profesor-vizitator la Universitatea din Toronto.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.