Consiliul Europei dezbate miine o rezolutie care condamna crimele comunismului. Sint toate sansele ca rezolutia, initiata in 2003 de crestin-democrati, sa fie adoptata. "Regimurile totalitare comuniste din Europa Centrala si de Est in secolul trecut, si care continua sa fie la putere in anumite state ale lumii, au fost, fara nici un fel de exceptie, caracterizate prin violarea masiva a drepturilor omului", se afirma in rezolutie. Raportul cere statelor europene fost comuniste sa introduca o zi memoriala dedicata victimelor comunismului. Documentul nu pune semnul egal intre comunism si nazism, insa cere ca acele doua ideologii totalitare sa fie condamnate cu aceeasi asprime.

In 2003, crestin-democratul olandez Rene van der Linden propunea la Consiliul Europei un proiect de rezolutie privind condamnarea crimelor comunismului. Chestiunea a fost studiata apoi de parlamentarul suedez Goran Lindbland, care, in decembrie 2005, a depus un raport aprobat cu o larga majoritate de membrii comisiei politice a Consiliului Europei.

Rezolutia a fost de la inceput criticata de parlamentarii rusi, dar si de comunistii europeni. Rusii sustin ca au condamnat crimele comuniste la Congresul XX al PCUS din 1956, insa atunci a avut loc de fapt o rafuiala intre gruparea Hrusciov si fostii apropiati ai lui Stalin.

"Partidele cu fosti comunisti ar trebui sa se scuze"

Parlamentarul crestin-democrat Goran Lindbland a declarat pentru "Cotidianul" ca si liberalii vor vota pentru rezolutie, socialistii fiind insa divizati. Prin condamnarea comunismului, vor fi condamnate si China si Coreea de Nord?

Noi condamnam doar crimele facute de regimurile comuniste. Insa, eu personal consider ca aceasta ideologie este una a Raului. Aceste regimuri nu au adus decit crime, suferinta si teroare.

Se poate spune ca regimul de la Beijing comite crime?

Da, ei ucid oameni, trimit opozantii regimului in inchisori. China este insa un exemplu aparte: ei au combinat represiunea comunista cu ceea ce este mai rau in capitalism - protectia sociala inexistenta.

Ce partid romanesc ar trebui sa ceara scuze pentru crimele comunismului?

Cred ca partidele care au in structurile lor oameni din fostul regim comunist ar trebui sa-si ceara scuze. Daca nu au facut-o, ar trebui sa o faca.

Cum comentati pozitia comunistilor din Vest, care nu sustin rezolutia? Ei practic nu au ajuns niciodata la putere.

Tocmai de aceea nu a existat comunism in Europa occidentala, pentru ca ei nu au ajuns la putere. Daca ar fi pus mina pe putere, ei s-ar fi comportat probabil la fel ca partidele comuniste din Estul Europei. Ar fi incercat si ei sa elimine orice opozitie si sa instaureze conducerea partidului unic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.