Mai presus de pacatele omenesti, ubicuu si perfect. Asa incearca sa intre in imaginarul colectiv Silvio Berlusconi, care a dat deja startul neoficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din aprilie. Acestea fiind mijloacele, scopul este multiplu: de a lua fata opozitiei de stinga, dar mai ales a aliatilor de centru-dreapta, care il vor concura pe liste separate.

"Eu nu mint niciodata. Prin definitie, primul-ministru nu poate minti". Fraza-cheie rostita de premierul italian in ofensiva mediatica initiata cu trei luni inainte de data alegerilor. Face trimitere la unul dintre cele sapte pacate capitale. Dar lucrurile nu se opresc aici. Ca si Iisus-Dumnezeu, Berlusconi intoarce si celalalt obraz. "Eu nu am lovit niciodata in opozitie. Ei sint cei care continua sa ma insulte", suna a doua dintre frazele de bolta ale scenariului mediatic pe care il interpreteaza. A treia, "nici un alt premier nu a lucrat mai mult decit mine".

Berlusconi, non-stop TV

Sapte interventii in direct, la tv sau radio, in zece zile. In principiu, cine adoarme seara tirziu inainte de vreo interventie telefonica a premierului intr-un talk-show de noapte, poate recupera dimineata devreme, cind, nu mai tirziu de ora 7.00, premierul isi face aparitia intr-un program de dimineata la televizor. Desi cunoscut ca unul care doarme putin, Berlusconi a ajuns, totusi, sa stirneasca oarece ingrijorare in rindul fanilor, in ceea ce priveste odihna.

Tinta echipei sale: aproximativ un milion de voturi, care i-ar asigura raminerea in fruntea Guvernului. Tocmai de aceea strategia sa incearca sa atinga mai putin publicul telejurnalelor, deja polarizat politic, si mizeaza in schimb pe publicul emisiunilor de divertisment, adica mai putin politizat, pe care spera sa il mobilizeze pina in aprilie de partea sa.

Scopul scuza mijloacele de informare in masa

De exemplu, una dintre interventii a fost la un post de radio dedicat persoanelor aflate in trafic. "Ar merge si la Radio Maria (al catolicilor practicanti - n.a.)", a admis unul dintre parlamentarii din propriul sau partid. Daca opozitia de stinga - aflata in centrul unui scandal politico-financiar "instrumentalizat", potrivit propriilor acuzatii, de coalitia la putere - critica "ocuparea militara a radiourilor si televiziunilor", impetuozitatea liderului Guvernului de la Roma deranjeaza si propriii aliati. "Vom intra epuizati pe ultima suta de metri a campaniei, in aprilie", s-a plins, la rindul lui in fata camerelor tv, liderul UDC, Pier Ferdinando Casini, presedintele Camerei Deputatilor.

In aprilie, Berlusconi ii va avea de infruntat nu numai pe Romano Prodi, candidatul unic al unei coalitii de stinga framintata de lupte interne, dar si pe doi dintre propriii aliati, care ii vor fi contracandidati la fotoliul de premier. Doar Liga Nordului, a liderului federalist Umberto Bossi, sprijina candidatura premierului, in timp ce Casini si Gianfranco Fini, ministrul de Externe si liderul Alleanza Nazionale, incearca prin propriile candidaturi sa aduca mai multe voturi propriilor partide.

Consiliat de omul lui Bush

Strategia care incearca sa-l situeze pe Berlusconi mai presus de tot ce-i omenesc in politica italiana - a se citi putere si opozitie deopotriva - poarta semnatura lui Karl Rove, omul caruia Bush ii datoreaza victoria din 2004. "Geniul", cum il numesc apropiatii pe Rove, pentru succesele rasunatoare ale "clientilor", este obisnuit sa cistige, acesta fiind si motivul pentru care Berlusconi mizeaza pe el. Informatia, publicata de presa, nu a fost confirmata oficial, insa se vorbeste inca din vara trecuta ca Berlusconi ar vrea sa inroleze de partea sa "cel mai bun creier de pe piata" in materie de campanii electorale.

Lui Rove nu-i scapa nici un detaliu: prelucreaza imaginea candidatului pina la cravata, plaseaza replica potrivita si imagineaza variante de comportament pentru cele mai diverse situatii. "Anticomunismul" prescris de Rove l-a facut, se spune, pe premierul italian sa poarte cu el, in conferinta de presa de bilant pe 2005, un numar din 1958 al ziarului comunistilor italiani, "L’Unita". Un amestec de "neojustitialism" (pe modelul lui Bush), "eficienta" si "implicare" este reteta eficientei lui Rove.

Coalitia lui Prodi e pe cale sa cistige alegerile

Alegerile din Italia, programate pentru 9 aprilie, au intrat in linie dreapta, parlamentul urmind sa se dizolve pe 29 ianuarie. Lupta se va da intre "Casa libertatilor", coalitia de centru dreapta condusa de Silvio Berlusconi, si "Uniunea", o alianta a partidelor de stinga, in fruntea careia se afla Romano Prodi (foto). Potrivit ultimului sondaj de opinie, realizat de IPR Marketing, "Uniunea" ar urma sa cistige 52% din voturi, iar "casa Libertatilor" 46%. Dupa ce Parlamentul va fi dizolvat, posturile de radio si televiziune vor trebui sa acorde timp egal de emisie pentru fiecare partid. Potrivit legii electorale italiene, reclama politica platita nu va aparea sub nici o forma la televizor pina la data alegerilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.