Presedintele rus Vladimir Putin a semnat, saptamana trecuta, "pe furis" o lege prin care intareste controlul Statului asupra organizatiilor non-guvernamentale, insa vestea a razbatut la presa rusa abia ieri, noteaza "The Moscow Times". Legea a fost publicata de un ziar proguvernamental, "Rossiiskaia Gazeta". Intarzierea cu care a fost dezvaluita semnarea legii pare sa aiba legatura cu vizita cancelarului german Angela Merkel la Moscova, Putin nedorind sa fie obligat sa dea explicatii cu privire la initiativa sa. Merkel a avut o intalnire cu liderii ONG din Moscova, dupa intrevederea cu presedintele Putin.

Legea a trecut rapid prin cele doua camere ale Parlamentului de la Moscova si Putin a aprobat-o la 10 ianuarie, la exact 14 zile de la sosirea documentului la Kremlin. Prin lege, presedintele are la dispozitie 14 zile pentru a decide daca semneaza o lege...

Noua lege va intra in vigoare pe data de 10 aprilie. Pe site-ul Kremlinului nu se gasea nimic despre noua lege, reprezentantii presedintiei ruse precizand ca pagina de Internet este rezervata pentru legi de care publicul este interesat.

Intrebat de ce a asteptat o saptamana pentru a publica legea, redactorul sef-adjunct al "Rossiiskaia Gazeta", Timofei Kuznetov, a declara pentru site-ul "Gazeta.ru": "Nu este o lege urgenta. Nu intra in vigoare din momentul publicarii". Lev Ponomariov, liderul organizatiei neguvernamentale "Pentru Drepturile Omului" a declarat ca Putin a reusit sa evite o posibila confruntare cu Angela Merkel. La conferinta de presa de la Moscova, dupa intrevederea cu Putin, Angela Merkel a mentionat ca "exista multe obiectii din partea publicului" cu privire la legislatia pe care Germania o va "monitoriza cu atentie pentru a vedea cum este aplicata".

La aceeasi conferinta de presa, Putin a declarat ca "nu va fi facut nici un rau ONG-urilor care actioneaza in conformitate cu principiile declarate".

In Rusia activeaza peste 400.000 de ONG-uri, iar prin noua lege de acestea se va ocupa o agentie guvernamentala. Numai aceasta agentie ? nu Justitia ? va determina daca un ONG va fi sanctionat pentru un delict cum ar fi folosirea banilor straini in scopuri politice si derularea de activitati neconforme cu scopurile anuntate.

Alexander Ciuiev, un membru al Dumei de Stat, a estimat ca, prin introducerea noii legi, doar 5% din ONG-uri vor trebui sa-si inceteze activitatea.

In schimb, reprezentantii ONG cred ca aceste organizatii vor ajunge ca disidentii sovietici: pot critica Kremlinul doar acasa, fara sa faca publice acuzatiile.

Amnesty International, care ii ceruse presedintelui rus sa respinga legea, a anuntat, intr-un comunicat, ca regreta decizia lui Putin.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.