Fostul vicepresedinte american Al Gore (foto) (contracandidatul actualului presedinte George W. Bush in alegerile din anul 2000), a cerut infiintarea unei comisii independente pentru a cerceta daca liderul de la Casa Alba a incalcat legea cand a ordonat ascultari de telefoane fara acordul unui tribunal, informeaza Reuters. In apararea Casei Albe, la audierile din Senatul SUA va depune marturie chiar ministrul Justitiei, Alberto Gonzales. Democratul Gore a declarat ca operatiunile de ascultare a telefoanelor ameninta chiar fundamentele democratice ale Statelor Unite si a facut o trimitere chiar la urmarirea de catre FBI a lui Martin Luther King.

Intr-un interviu acordat CNN, Gonzales a declarat ca nu crede ca este necesara o comisie de ancheta. "Programul de ascultare a fost analizat cu atentie de catre juristii Departamentului Justitiei si de alti juristi din Administratie si credem cu tarie ca presedintele are autoritatea legala de a autoriza urmarirea electronica pentru a culege informatii de la un inamic pe timp de razboi", a spus Gonzales. Totusi, Gore l-a acuzat pe Bush ca n-a obtinut macar aprobarea unui tribunal pentru actiunile Agentiei Nationale de Securitate.

"Mai avem multe de aflat despre actiunile de ascultare ale NSA. Ceea ce stim pana acum completeaza concluzia ca presedintele SUA incalca legea in mod repetat si insistent", a precizat Gore. "Un presedinte care incalca legea este o amenintare chiar la adresa structurii guvernului", a adaugat fostul vicepresedinte al SUA. Potrivit unei legi din 1978, este ilegala spionarea cetatenilor americani in SUA fara aprobarea unui judecator. Bush a argumentat ca a ordonat ascultarile pentru a combate terorismul, dupa 11 septembrie 2001. Potrivit "New York Times", doua organizatii americane pentru respectarea drepturilor omului intentioneaza sa-l dea in judecata pe presedintele Bush pentru ca a ordonat spionarea cetatenilor americani.

Pe de alta parte, senatorul Hillary Clinton a declarat ca Administratia Bush este "una dintre cele mai proaste" din istoria SUA. Sotia fostului presedinte Bill Clinton a mai spus ca actuala Camera a Reprezentantilor este condusa "ca o plantatie". "Exista o cultura a coruptiei si incompetentei", a precizat fosta prima-doamna.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.