"E desteapta. E foarte capabila. Are acel spirit deosebit. Iubeste libertatea", spunea George W. Bush la conferinta de presa comuna, zimbindu-i Angelei Merkel. "Am fost impresionat in mod special sa aud despre viata ei in Germania comunista. Este splendid sa vorbesti cu cineva care cunoaste diferenta dintre a vorbi doar despre tiranie, traind in libertate, si a fi trecut prin asta", a adaugat presedintele american. Cancelarul german a vorbit despre "un nou capitol in relatia germano-americana", facind aluzie la raceala instalata intre Berlin si Washington pe timpul predecesorului sau Gerhard Schröder, care a cultivat o prietenie intensa cu Parisul si Moscova, cistigind alegerile cu discursul sau antiamerican.

Pozitie comuna privind Iranul

"Cu siguranta nu ne vom lasa intimidati de o tara ca Iranul. Incercati sa ne mintiti, incercati sa ne inselati si nu putem accepta", a spus Merkel, aprobata de presedintele Bush. Problema Iranului este si pe agenda de azi a intilnirii dintre Merkel si Putin, insa formularea unei pozitii comune va fi mult mai dificila decit la Washington.

Bush si Merkel par a se fi inteles si in chestiuni in care pozitiile oficiale sint divergente, precum inchiderea inchisorii pentru suspecti de terorism de la Guantanamo Bay, Cuba. "Ca si cancelarul Merkel, doresc sa vad un progres, adica sa se treaca prin sistemul juridic, prin tribunale militare", a spus Bush, care a adaugat ca Guantanamo este "o parte necesara" din masurile de protejare a SUA. Merkel, la rindul ei, a admis ca "Germania, la fel ca orice alta tara, trebuie sa vina cu propuneri convingatoare despre cum sa tratam detinutii care nu se supun nici unei legi si care vin din tari unde aceste structuri nu exista".

Dupa vizita de doua zile la Washington, Merkel va petrece azi doar citeva ore la Moscova, semn ca aplica ceea ce anuntase anterior: prietenie cu SUA, parteneriat cu Rusia.

Distantare de Moscova

"Nu cred ca impartasim atit de multe principii morale cu Rusia ca si cu America", a spus recent Merkel. Ea a subliniat insa ca "Germania are nevoie de relatii bune si stabile cu Rusia", care ii furnizeaza 30% din gazele naturale. "Nu trebuie sa ne punem intr-o pozitie de dependenta. Ne vom baza intotdeauna pe gazul rusesc, dar nu numai pe el si nici prea mult", a precizat cancelarul.