Presedintele comunist al Boliviei, Evo Morales, fost plantator de coca, este primit zilele acestea in cancelariile europene. El s-a declarat uimit ca a ajuns in postura de a se intilni cu lideri precum Zapatero, Chirac sau Solana

"Esti chiar tu, cu adevarat?", i-a spus comunistul Morales premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, nevenindu-i sa creada ca se intilneste cu un lider de stat european. Azi, Morales urma sa se intilneasca si cu Jacques Chirac. Politica pe care o promoveaza noul presedinte bolivian e una colectivista: "Ne-am dori sa controlam companiile petroliere, asa ca le vom nationaliza", a declarat comunistul Morales la Bruxelles.

Ingrijorari europene

Seful Politicii Externe si de Securitate a UE, Javier Solana, s-a aratat nelinistit de noua politica a guvernului bolivian. "Statul de drept este absolut necesar, mai ales pentru o tara care are nevoie de investitii straine", a spus Solana.

Solana a cerut detalii asupra modului in care Bolivia va lupta impotriva drogurilor si implicit impotriva culturilor de coca. UE s-a aratat ingrijorata de anuntul facut de Morales in campania electorala, cind a spus ca va legaliza culturile de coca. Ce-i drept, Morales a spus ca va cauta o utilizare "alternativa" a plantelor.

"O asemenea politica s-ar putea transforma foarte usor in producerea de stupefiante", a fost insa raspunsul lui Solana.

Beneficii de la spanioli

Morales a reusit, la Madrid, sa-l convinga pe premierul socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero sa stearga majoritatea datoriilor tarii sale fata de Madrid. Singura conditie pusa de Zapatero a fost aceea ca fondurile in cauza sa fie destinate invatamintului. Mai mult, Madridul a anuntat chiar ca va dezvolta proiecte agricole comune, in special in domeniul irigatiilor. Acordurile dintre cele doua tari nu vorbesc insa si despre tipul culturilor.

Ultima tara vizitata de Morales inainte de a ajunge in Europa a fost Venezuela, unde a reafirmat clar ca doreste nationalizarea companiilor de petrol si gaze naturale. Ajuns pe pamint european, acesta si-a schimbat discursul. Intrebat daca Morales a vorbit despre exproprieri sau nationalizari, ministrul spaniol al Industriei, Jose Montilla, a spus ca presedintele bolivian a fost "foarte prudent". Morales s-a intilnit, la Madrid, cu regele Juan Carlos al II-lea, onoare acordata rar oficialilor alesi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.