Un al treilea copil a murit ieri in Turcia din cauza gripei aviare. Inca 23 de suspecti de gripa sint internati in spital, majoritatea fiind copii

Hulya Kocyigit avea doar 11 ani, fiind cea de-a treia victima din aceeasi familie. Cu doar o zi in urma, sora ei Fatma, de 15 ani, a murit tot in urma infectarii cu virusul gripei aviare. Fratele ei, Mehmet Ali, in virsta de 14 ani, murise la sfirsitul saptaminii trecute. Initial, autoritatile turce au negat ca gripa aviara ar fi fost cauza decesului, recunoscind abia miercuri ca e vorba tot de virusul H5N1. Un alt copil din aceeasi familie, un baietel de numai sase ani, se afla in acelasi spital, prezentind aceleasi simptome.

Copiii provin dintr-un sat din estul Turciei, la granita cu Armenia. In spitalul din zona sint internate inca 23 de persoane suspecte de gripa aviara, din mai multe provincii din estul tarii. Majoritatea pacientilor sint copii. "E posibil sa fie vorba de o transmitere de la om la om. Dar nu avem suficiente informatii pentru a trage o concluzie", declara un reprezentant OMS la fata locului.

Sansele ca virusul H5N1 sa se transmita de la pasari la om sint destul de mici. Totusi, 74 de oameni au murit in China si Asia de Sud din 2003. Exista insa temeri ca virusul gripei aviare ar putea suferi o mutatie, putind fi transmis de la om la om. O asemenea pandemie ar putea omori milioane de oameni.

Vremea rea ajuta Romania

La ora actuala, in Romania mai sint deschise 19 focare de gripa aviara, din cele 23 semnalate pina acum in judetele Tulcea, Braila, Buzau, Calarasi si Ialomita. Autoritatile sustin insa ca, datorita racirii vremii, riscul aparitiei de noi focare de gripa aviara a scazut. "In ultimele zile, s-a observat o stagnare a situatiei epidemiologice. Sa speram ca, odata cu ninsorile, pasarile migratoare vor pleca din Romania", a declarat Dan Marcu, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Potrivit acestuia, pasarile se vor indrepta spre alte tari, in cautare de hrana, pentru ca la noi cimpurile sint acoperite de zapada, iar apele au inghetat.

Pentru a preveni raspindirea virusului la om, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a solicitat Ministerului Sanatatii sa continue vaccinarea populatiei impotriva gripei umane in judetele unde au fost semnalate focare de gripa aviara si sa inceapa actiunea in alte 11 judete, pentru a preveni raspindirea virusului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.