Primul ministru al Israelului, Ariel Sharon, continua sa fie spitalizat in urma accidentului cerebro-vascular sever suferit miercuri. Starea sanatatii sale este stabila, dar critica.

Este greu de crezut ca domnul Sharon va mai putea face fata responsabilitatilor sale politice, sau campaniei electorale pentru alegerile care se apropie. Intrebarea aflata acum pe buzele tuturor este: in ce directie se indreapta Israelul fara Ariel Sharon la carma sa? Si ce sanse are partidul Kadima - pe care domnul Sharon l-a infiintat recent - sa supravietuiasca in absenta fondatorului sau?

Sanatate precara

Ariel Saron se afla la sectia de terapie intensiva a spitalului Hadassah din Ierusalim dupa ce a suferit o interventie chirurgicala de sapte ore in timpul careia neurochirurgii au incercat sa-i opreasca hemoragia cerebrala. Directorul spitalului a anuntat ulterior ca starea sanatatii domnului Sharon este stabila, dar critica, si ca acesta va continua sa fie sedat si sa respire asistat timp de cel putin 24 de ore.

In timpul spitalizarii sale, interimatul in functia de prim ministru este asigurat de adjunctul domnului Sharon, Ehud Olmert, care a convocat joi o sedinta a guvernului, spunand ca toata lumea se roaga pentru insanatosirea grabnica a premierului.

Boala sa creeaza insa o situatie tulbure in politica israeliana. In primul rand, ridica semne de intrebare in ce priveste viitorul Partidului Kadima pe care domnul Sharon l-a infiintat la sfarsitul anului trecut, dupa ce a demisionat din Partidul Likud.

Menahem Ariav, primarul orasului Nazaret, membru al Partidului Kadima, spune ca este prea devreme pentru a se trage vreo concluzie.

"Nimeni nu poate spune ce va fi cu partidul Kadima, pentru ca totul este prea crud," a declarat domnul Ariav la BBC adaugand ca dupa parerea sa Partidul Kadima va continua sa existe, dar "cine va fi in fruntea lui, cum va fi situatia, nimeni nu poate spune astazi nimic".

Un partid cu o 'viziune'

Analistul BBC Jonathan Marcus crede ca este simplist ca formatiunea premierului Sharon sa fie considerata doar un vehicul politic personal al acestuia.

Kadima este un partid construit in jurul unei persoane cu o viziune politica impartasita de tot mai multi israelieni: anume ca in ziua de azi principala amenintare la adresa securitatii Israelului este demografia palestiniana in crestere si nu armatele arabe.

De aceea, daca negocierea unui acord cu palestinienii se dovedeste imposibila, atunci Israelul ar trebui sa ia decizia unilaterala de a se retrage cat mai mult posibil din teritoriile palestiniene. Este o viziune impartasita de conducerea Partidului Kadima si de primul ministru in exercitiu, Ehud Olmert, unul dintre arhitectii planului initial de retragere din Cisiordania.

Daca Ariel Sharon nu va mai putea reveni in politica, atunci sunt doua elemente de luat in calcul. In viitorul apropiat, explica Menahem Ariav, domnul Olmert va conduce guvernul pana la alegeri.

In plus, "Partidul Muncii si celelalte partide, afara de dreapta extremista au promis ca il vor ajuta in aceste luni pe domnul Olmert ca sa continue pana la alegeri".

Alegerile nu vor fi amanate

Domnul Ariav mai spune ca alegerile se vor tine la data stabilita - 28 martie. Presedintele Moshe Qatzav a confirmat si el joi acest lucru: "Data alegerilor a fost stabilita si ele trebuie sa se tina. Desigur, fac apel la toate partidele sa se comporte decent, civilizat si responsabil in timpul campaniei electorale", a spus presedintele Israelului.

In ce priveste viitorul - ramane de vazut daca alegatorii vor continua sa fie atrasi de Partidul Kadima si in absenta domnului Sharon. Sondajele de opinie ii prezic victoria, dar preferintele alegatorilor s-ar putea reintoarce acum spre Partidul Likud.

Al doilea lucru care ramane de vazut este daca domnul Olmert va prelua conducerea partidului, sau daca va urma o lupta interna pentru putere. Analistul BBcCJonathan Marcus crede ca acest lucru depinde in mare masura de performanta domnului Olmert in fruntea guvernului in urmatoarele trei luni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.