Iranul a anuntat ieri ca va relua cercetarile in domeniul nuclear -ceea ce va atrage, fara indoiala, criticile SUA si ale Uniunii Europene, atat de ingrijorate de ambitiile nucleare ale Teheranului, pe care le considera belicoase. Mohammad Saeedi, directorul adjunct al Organizatiei iraniene pentru Energie Atomica, a declarat ca Teheranul a anuntat, in scris, Agentia Internationala pentru Energie Atomica in legatura cu planurile sale. "Vom incepe cercetarile peste cateva zile, in colaborare si sub coordonarea AIEA", a precizat Saeedi, citat de Reuters.

Anuntul a coincis cu declaratia ministrului iranian de Externe, potrivit caruia Teheranul respinge oferta de compromis a Rusiei, care a sugerat sa preia activitatea de imbogatire a uraniului, ca o solutie pentru detensionarea relatiilor cu Occidentul. "Propunerea Rusiei este ambigua", a spus purtatorul de cuvant al ministrului de Externe, Hamid Reza Asefi, subliniind ca autoritatile ar accepta ca Rusia sa preia o parte din procesul de imbogatire a uraniului, suplimentar fata de activitatea interna.

Criza nucleara dintre Teheran si cancelariile occidentale a fost declansata in august, anul trecut, cand Iranul a reluat activitatea la instalatiile de la Isfahan. Ca o consecinta, cele trei state UE care negociaza cu Iranul - Germania, Franta, Marea Britanie - s-au retras de la masa verde.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica a descoperit, in 2003, ca Iranul a avut o intensa activitate de cercetare in domeniul nuclear, care a inclus si teste de imbogatire a uraniului, incepand cu anii '80. Nu au fost gasite insa dovezi palpabile care sa ateste ca Iranul intentioneaza sa construiasca bomba nucleara. Autoritatile de la Teheran au negat in permanenta acest lucru, insistand ca programul nuclear va fi folosit exclusiv in scopuri pasnice.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.