Rusia a oprit livrarea de gaze naturale catre Ucraina si Moldova chiar pe 1 ianuarie. Masura a afectat multe tari europene, printre care si Romania. Cantitatea de gaze naturale livrate Romaniei de Rusia a fost ieri cu 25% mai mica decit in mod normal

Romania nu e la adapost de "razboiul gazelor" dintre Rusia si Ucraina. Ieri, in tara intrau cu 25% mai putine gaze decit este prevazut prin contractul cu Gazprom. Cu toate acestea, sistemul de transport si distributie functioneaza in parametri normali, ne-a precizat Florin Muntean, director general al Transgaz. "Exista o problema cu gazele din import, acestea sint cu 25% mai putine decit trebuia sa fie. Productia interna acopera, insa, aceasta cantitate, mai ales ca avem inmagazinate cu 50 de milioane de metri cubi de gaze mai mult decit anul trecut", ne-a precizat Muntean.

Seres e prudent

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, i-a convocat, astazi, pe producatorii de gaze naturale, la o sedinta in care va fi analizata situatia de pe piata romaneasca, precizeaza Mediafax. Ministrul de resort, Codrut Seres, a precizat, ieri, ca reducerea cu circa cinci milioane de metri cubi pe zi a gazelor importate de Romania din Rusia nu va afecta populatia si consumatorii industriali, in conditiile actuale de temperatura, avind in vedere gazele care pot fi asigurate din productia interna si din resursele inmagazinate.

"Pentru marti dupa-amiaza, am convocat, la sediul Dispecerului National de Gaze, o intilnire cu producatorii, pentru a ne face planuri daca aceasta criza continua mai mult de, sa spunem, o saptamina sau doua", a adaugat Seres.

Scrisoare la Moscova

La finele anului trecut, Ministerul Economiei si Comertului a transmis autoritatilor ruse o scrisoare oficiala in care preciza ca se asteapta ca Rusia sa respecte contractele privind livrarile de gaze catre Romania, conform intelegerilor din luna noiembrie. In document se preciza ca ministrul Seres a primit confirmari din partea Gazexport (divizia de export a Gazprom) ca firma rusa va face tot posibilul sa respecte contractele de livrare pe care le are cu Romania. Alexa Iakob, directorul general al Romgaz, a confirmat scaderea cantitatii de gaze din conducta care vine din Rusia. Despre pretul gazelor naturale, Iakob sustine ca nu se poate modifica decit in sensul scaderii, conform unor prevederi ale contractului incheiat de Gazprom cu statul roman.

Ardem iarna ce am cumparat vara

Situatia din Ucraina nu afecteaza dramatic consumatorii de gaz din Romania din doua motive: unul ar fi faptul ca ne asiguram, din productia interna, cam 60% din cit consumam si al doilea ca avem gaze stocate in depozite. In conditiile in care livrarile de gaz se diminueaza, presiunea acestora pe conducta scade si la aragaz fie vedem flacari care abia pilpiie, fie flacari mai mult rosii decit albastre, semn ca pe conducta trece si aer, nu numai gaz.

Asta se poate intimpla fie daca scade cantitatea de gaz din conducta, fie daca este foarte frig afara. Romania, ca de fapt mai toata Europa, se afla acum in prima situatie. Insa presiunea nu a scazut dramatic, in ciuda diminuarii livrarilor de gaz din Rusia, pentru ca avem inmagazinate cam 2,5 miliarde de metri cubi de gaz, adica aproape 14% din consum. Aceasta cantitate este inmagazinata in depozite subterane, gazul fiind cumparat vara si folosit iarna. Totusi, asta nu ajuta pe termen lung. UE accepta un prag minim al capacitatii de inmagazinare de 25% din consumul anual. Romania poate suplini asadar gazul care nu mai vine din Rusia, dar nu poate face asta la nesfirsit, mai ales daca vom avea de-a face si cu o scadere a temperaturii exterioare.

Americanii cresc presiunea politica

SUA avertizeaza ca resursele energetice nu trebuie folosite "pentru presiuni politice". Criza gazelor da fiori reci statelor europene pe masura ce presiunea scade in conducte.

Rusia a intrerupt livrarea de gaze catre Ucraina, acuzind simultan Kievul ca fura din conducta. Si gazele rusesti catre Moldova au fost oprite fara avertisment. Presedintele Vladimir Voronin si-a intrerupt vacanta si a infiintat o celula de criza. Omologul sau ucrainean, Victor Iuscenko, l-a asigurat telefonic pe Voronin de sprijinul sau.

Rusii dau vina pe ucraineni

Gazpromul sustine ca 100 de milioane de metri cubi de gaze, destinati tarilor europene, ar fi fost furati de partea ucraineana. Kievul a negat acuzatiile. Dat fiind ca 80% din exportul de gaze din Rusia catre Europa trece prin Ucraina, decizia Gazprom e echivalenta cu scaderea presiunii la intrarea pe teritoriul ucrainean. Pentru ca Europa sa nu fie afectata, Ucraina e in situatia paradoxala de a-si inchide singura robinetul la gaze.

Energia - arma politica

Criza ruso-ucraineana a gazelor naturale determina SUA sa ia pozitie, sprijinind indirect Ucraina. Statele Unite adopta, pentru prima data in mod oficial, un ton mai dur, criticind folosirea resurselor energetice ca o arma in negocierile politice. "O decizie atit de brusca genereaza insecuritate in sectorul energetic din regiune si ridica intrebari serioase legate de folosirea energiei pentru a exercita presiune politica", a declarat ieri purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat al SUA, Sean McCormack. Declaratia oficialului american e cu atit mai importanta, dat fiind ca oficialii occidentali evitasera pina acum referirea explicita la miza politica a conflictului.

De exemplu, reprezentantul UE la Moscova tinea zilele trecute sa precizeze ca e vorba de o disputa intre doua companii energetice. Kievul insa a acuzat Moscova ca masura inchiderii e o modalitate de a face "presiuni economice" dupa ce Ucraina s-a indreptat catre Occident. Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a precizat ca ceea ce se intimpla acum "e un raspuns la faptul ca Georgia si Ucraina au sanse mari de a deveni tari europene". Numerosi analisti, inclusiv de la Moscova, au vorbit de folosirea chestiunii energetice ca pe o unealta a Kremlinului de a santaja state pro-occidentale, precum Ucraina si Georgia.

Germania arata "zaharelul"

Si ministrul german al Economiei, Michael Glos, a intervenit ieri pentru solutionarea crizei, aratindu-i Rusiei avantajele pe care le poate obtine in caz ca revine asupra deciziei. "Treizeci la suta din gazul nostru vine din Rusia in prezent. Si aceasta cantitate ar trebui sa creasca. Dar nu va creste decit daca sintem siguri ca putem conta pe livrarile din est. Rusia detine presedintia G8 iar in aceasta disputa ar trebui fireste sa se comporte responsabil", a declarat oficialul german postului de radio WDR.

Scade presiunea

In timp ce tensiunile cresc, presiunea gazelor scade, stirnind ingrijorare in capitalele europene. Ungaria a anuntat deja ca presiunea gazelor ce vin din Rusia prin Ucraina a scazut cu 40%. Marilor consumatori din Ungaria li s-a cerut sa foloseasca petrol in loc de gaze acolo unde e posibil lucrul acesta. Si in Polonia presiunea a scazut cu 14 procente, in Slovacia cu 30 de procente, in Croatia cu 18%. Austria, Franta si Italia au inregistrat de asemenea scaderea presiunii. •

Presa internationala si "Razboiul gazelor"

• The Independent - Relatiile Rusiei cu Guvernul "portocaliu" din Ucraina au atins pragul de jos ieri, cind Moscova a oprit pentru prima data livrarile de gaze catre Kiev.

• MosNews - Mutarea Rusiei de a opri furnizarea gazelor naturale catre Ucraina in urma disputei legate de pret intre cei doi vecini e o greseala, a declarat luni fostul consilier al lui Putin, Andrei Illarionov.

• Radio Europa Libera (Praga) - Mahmureala de Anul Nou s-ar putea sa se fi dus, dar pentru cei implicati in disputa gazelor durerile de cap vor continua pentru o buna perioada.

• The New York Times - Disputa vine la un an dupa ce Revolutia Orange a adus forte pro-occidentale la guvernare in Ucraina. Pune capat unei epoci de subventii post-sovietice, sub forma de energie ieftina, care au permis Rusiei sa mentina oarecare influenta asupra fostelor republici sovietice.

• Radio Olanda - Pentru moment, e putin probabil sa fie lasati in frig consumatorii din Europa. Olanda si Norvegia ar putea oricind creste productia de gaze, daca e necesar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.