In Irak, la Karbala, niste muncitori care lucrau la o conducta au descoperit o groapa comuna. Politia a declarat ca e vorba de ramasitele pamantesti a zeci de barbati, femei si copii. Politia a trimis osemintele unui laborator, unde specialistii vor incerca sa stabileasca identitatea victimelor.

Se presupune ca groapa dateaza din 1991 cand, dupa razboiul din Golf, siitii din sudul Irakului s-au rasculat impotriva regimului lui Saddam Hussein.
Gropile comune ale Irakului

Protestele au fost inabusite de armata irakiana si se crede ca zeci de mii de persoane au fost ucise in represaliile impotriva populatiei siite. Multe dintre victime au fost aruncate in gropi comune.

Cea de la Karbala a fost descoperita de muncitorii care sapau la sistemul de canalizare, in centrul orasului, intr-un parc, in apropiere de mausoleul sfantului imam Ali.

Ayad Mashaalah e proprietarul unui restaurant din zona si a declarat: "In timpul noptii, in vreme ce muncitorii de la canalizare faceau reparatii, unul dintre ei mi-a spus ca au gasit saci plini cu oase si corpuri descompuse. Comitetul pentru Drepturile Omului a venit si a luat acesti saci."

E cea mai recenta dintr-o intreaga serie de descoperiri ingrozitoare, pe cuprinsul teritoriului irakian. Se estimeaza ca peste 200 de gropi comune au fost descoperite de la prabusirea regimului Saddam Hussein incoace.

Operatiunile de stabilire a identitatii se desfasoara extrem de lent, dar ele reprezinta singura speranta a multor irakieni de a afla ce s-a intamplat cu rudele lor.

Expertii care se ocupa de ele au lucrat si in fosta Iugoslavie, in Timorul de Est si in Guatemala.
Asa cum s-a intamplat si acele tari, unde munca lor a stat la baza punerii sub acuzarea celor responsabili pentru crime de razboi , acum, in Irak, se aduna dovezi pentru procesele lui Saddam lui Hussein si apropiatilor lui.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.