18 sefi ai intreprinderii de stat ce detine monopolul distributiei alcoolului in Suedia, Systembolaget, au fost gasiti vinovati de coruptie, luni, de catre un tribunal din Stockholm. Acestia au primit de la girantul importatorului Vin-Tradgaart si de la secretarul acestuia (condamnati si ei in proces) 20.000 de euro mita. Toti cei implicati au fost condamnati la amenzi, al caror cuantum va fi stabilit ulterior. Procesul este primul dintre cele sase instrumentate in scandalul de coruptie declansat la aceasta intreprindere, cel mai mare scandal de coruptie din Suedia din ultimii ani. 77 de responsabili de magazine de bauturi alcoolice au fost acuzati ca au acceptat calatorii luxoase, degustari in cadru privat si alte cadouri, pentru a promova preferential anumite produse.

Systembolaget detine monopolul vinzarii vinului, berii si spirtoaselor in Suedia. Intreprinderea are o retea de 400 de magazine. 70% din pretul bauturilor alcoolice din Suedia reprezinta taxe si costuri suplimentare impuse de Systembolaget, pentru a mentine consumul la un nivel cit mai mic. Acest sistem de monopol face ca intrarea pe piata bauturilor alcoolice din Suedia sa fi foarte grea. Angajatii Systembolaget nu au voie sa accepte cadouri si sa participe la degustari private. Legea suedeza considera mita orice cadou in valoare mai mare de 21 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.