Cele doua monarhii vecine au ales cai diferite: Iordania este unul dintre cele mai democratice state arabe, in timp ce Arabia Saudita pastreaza cu rigoare traditiile islamice care guverneaza viata politica.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a anuntat ca va lua in considerare "dimensiunea ideologica, culturala si politica in lupta antiterorista, pentru a-i confrunta pe cei care aleg calea distrugerii si a sabotajului". Hotarirea de a combate ideologia care se afla in spatele terorismului este rar intilnita in Orientul Mijlociu si este proprie monarhiei hasemite. Regele si-a propus sa adopte o strategie de confruntare a curentului "Takfiri". Adeptii acestui curent cred ca societatea musulmana contemporana s-a intors la o stare de necredinta, "kufr".

De aceea, ei considera legitima rebeliunea impotriva statului si violentele impotriva musulmanilor. Regele Abdullah este un avocat al Islamului moderat, asa cum a fost si tatal sau, regele Hussein.

Sauditii doar aresteaza

Un model diferit functioneaza in monarhia saudita, care s-a confruntat la rindul ei cu atentate teroriste organizate de al-Qaeda. Cu toate acestea, sauditii s-au limitat la arestari de teroristi si masuri de securitate. Wahhabismul este cel de-al doilea stilp al monarhiei saudite, inca de la infiintarea statului. Doctrina wahhabita reprezinta un curent fundamentalist si puritan al Islamului, care condamna orice inovatie. Radicalii wahhabiti ii considera necredinciosi chiar si pe musulmanii ce nu se supun doctrinei lor. Din acest curent s-au desprins "jihadistii", adeptii metodelor violente prin care sa impuna un "califat musulman", al carui reprezentant marcant este Osama bin Laden.

Politie religioasa

Cele doua monarhii arabe vecine difera mult. Iordania e un stat ce depinde de importuri pentru a-si asigura resursele, inclusiv petrolul. Arabia Saudita, condusa de regele Abdullah Al Saud, traieste exclusiv din exportul de petrol. Implicarea wahhabismului in conducerea statului saudit inseamna respectarea legilor islamice "sharia".

Politia religioasa are grija sa se respecte codul de imbracaminte, care include valul si haine lungi si largi pentru femei. Femeile nu au dreptul sa conduca masina si au nevoie de un permis scris din partea unui barbat din familie pentru a se deplasa pe strada. Cele doua sexe sint perfect segregate in societate. Pedepsele pentru incalcarea legii sint foarte dure, prevazute de "sharia": taierea miinii pentru furt, a miinii si piciorului pentru tilharie, a capului pentru crima. Pentru alte ofense, mai mici, exista pedeapsa biciuirii.

Democratie araba

Iordania isi bazeaza sistemul juridic pe legea islamica si pe codul francez. Cu toate acestea, nu aplica pedepsele fizice adoptate in Arabia Saudita. Iordanienii - inclusiv femeile - participa la alegeri nationale pentru Camera Deputatilor. Partidele politice au fost legalizate din 1992, acum existind in numar mare. In Arabia Saudita nu au avut loc niciodata alegeri nationale si nu exista partide. La alegerile locale de la inceputul anului acesta, primele din aceasta tara, femeile nu au avut drept de vot. Familia regala, care numara citeva mii de persoane, ocupa toate functiile oficiale.

Pro-occidentalii

Atit sauditii, cit si hasemitii au incercat sa intretina relatii bune cu Occidentul. Sauditii, prietenii traditionali ai SUA din Peninsula Araba, au inceput sa simta insa raceala americanilor, dupa atentatele din 2001. Trupele americane, stationate pe teritoriul lor dupa primul razboi din Golf, au fost mutate in alte state din zona. Desi hasemitii nu s-au implicat in cele doua razboaie din Irak, au cistigat increderea SUA prin implicarea in lupta antiterorista. Iordania este, alaturi de Egipt, unul dintre cele doua state arabe care au semnat un tratat de pace cu Israelul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.