Reprezentantii Statelor Unite si cei ai Uniunii Europene, prezenti la summit-ul Organizatiei Mondiale pentru Comert, de la Hong Kong, s-au confruntat, ieri, din nou, in privinta subventiilor agricole, a ajutoarelor alimentare, precum si a masurilor de sprijinire a statelor sarace, tensionand negocierile de liberalizare a comertului mondial, deja in impas, relateaza Mediafax, citand Reuters.

Comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, a avertizat asupra pericolului de a nu se putea ajunge la un consens asupra singurului obiectiv ce parea realizabil, pachetul de masuri vizand sustinerea celor mai sarace tari ale lumii.

"Daca nu putem ajunge la un acord in aceasta privinta, ar trebui sa ne intrebam ce cautam la Hong Kong", a spus Mandelson. Reuniunea de la Hong Kong avea initial drept obiectiv aprobarea unui proiect de tratat pentru liberalizarea comertului, de la agricultura si pana la produse industriale si servicii.

Planul a fost insa abandonat, din cauza diferentelor mari de opinie dintre reprezentantii statelor bogate si cei ai tarilor emergente, in special ca urmare a masurii UE de a reduce taxele vamale la importurile de produse agricole. Participantii spera insa sa ajunga la un compromis pana la sfarsitul anului viitor.
Reprezentantul american pentru Comert, Rob Portman, a atras atentia ca, in lipsa progreselor, lumea ar putea recurge din nou la masuri protectioniste. Sansele de a debloca negocierile in privinta accesului pe piete a produselor agricole sunt insa reduse, in conditiile in care UE nu este dispusa sa cedeze pana cand natiunile emergente nu vor permite patrunderea pe pietele lor a mai multor bunuri industriale si servicii.

Brazilia, care a condus eforturile statelor emergente de a obtine un acces sporit pentru produsele agricole, a criticat "reminiscentele de feudalism" si "privilegiile inacceptabile" de care beneficiaza tarile bogate.

"Tarile sarace nu pot astepta inca 20 de ani pentru o reforma reala a comertului cu produse agricole. Trebuie sa actionam acum", a spus ministrul de Externe brazilian, Celso Amorim. Ieri, SUA au anuntat ca vor dubla ajutoarele destinate dezvoltarii comertului statelor sarace pana la 2,7 miliarde de dolari pe an, pana in 2010, iar Japonia a promis, si ea, 10 miliarde de dolari pentru a contribui la dezvoltarea exporturilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.