Lumea medicala considera ca in Kashmirul pakistanez se poate discuta de un miracol: o femeie in varsta de 40 de ani, Naqsha Bibi, a fost salvata de sub ruinele unei case la doua luni dupa cutremurul care a devastat regiunea. Conform medicilor care o trateaza, un astfel de caz sfideaza tot ce se stia pana acum despre rezistenta organismului uman.

Cand a fost adusa la spital, Naqsha Bibi era intr-o stare grava: inconstienta, cu muschii atrofiati si subnutrita. Ea a stat 63 de zile sub daramaturile unei case dintr-o tabara de refugiati aflata langa orasul Muzaffarabad. Femeia a fost salvata de concetatenii ei care sapau pentru a gasi persoane disparute. Refugiatii au anuntat imediat o echipa germana de salvare, dupa ce au incercat sa o hraneasca. Echipa germana de medici se afla in zona pentru o campanie de vaccinare. Misiunile de salvare a supravietuitorilor au fost oprite la aproximativ o saptamana de la seism.

Medicul Abdul Hamid, un reprezentant al Asociatiei Medicale Islamice Pakistaneze a declarat ca in momentul in care a fost adusa la spitalul din Muzaffarabad, femeia cantarea doar 25 de kilograme. Imediat a fost dusa la sectia de reanimare. Satenii care au scos femeia de sub daramaturi au povestit ca au gasit resturi de mancare stricata si ca ea a baut probabil apa de ploaie. "Este foarte slabita din cauza deshidratarii si a lipsei de miscare. De asemenea, nu mai poate vorbi", a explicat medicul. "I se administreaza lichide. Incercam sa o hranim cu lapte", a afirmat doctorul Hamid.

Intrebat de presa daca este posibil ca un om sa reziste atat de mult timp in asemenea conditii, medicul a raspuns: "Stiinta medicala va accepta cu greu acest caz, dar, stiti si dumneavoastra, in lume se intampla si miracole!".

Cutremurul din 8 octombrie a ucis peste 73.000 de persoane si a lasat alte 3,5 milioane fara adapost, in special in Kashmirul pakistanez si in provincia frontaliera de nord-vest.

Precedentul record: viu dupa 22 de zile

Mohammad Saeed, un pakistanez in varsta de 45 de ani, a fost salvat dupa 22 de zile de sub ruinele casei in care locuia inainte de cutremur.

Barbatul a fost salvat chiar de familia sa care rascolea printre daramaturi pentru a recupera ce mai putea fi salvat. Imediat dupa cutremur, familia l-a dat disparut pe barbat.

Suferind deja de o boala mentala, Saeed a fost puternic traumatizat in urma acestei experiente. In rest, nu a suferit rani fizice foarte grave.

Medicii romani: "E un miracol"

Directorul Serviciului de Ambulanta Bucuresti, dr. Ovidiu Cizmaru, ne-a declarat ca supravietuirea femeii sub daramaturi atat de mult timp este un miracol. "In mod normal as spune ca e imposibil sa se intample asa ceva, dar evidenta ma contrazice. Daca a rezistat 63 de zile, inseamna ca au fost indeplinite conditiile de temperatura si de umiditate care sa permita acest lucru. Fara mancare, omul poate supravietui mai mult timp, dar fara apa, dupa 4 zile intervine deshidratarea acuta. La noi, dupa cutremurul din 1977 am vazut la televizor ca a fost salvat un tanar dupa ce a stat 14-15 zile sub daramaturi la Scala", a adaugat dr. Cizmaru.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.