Pentagonul a decis sa-si schimbe strategia militara. Adica sa poata lupta concomitent in doua razboaie. "The Washington Times" a aflat ca noua strategie urmeaza sa fie prezentata Congresului la inceputul anului viitor.

Oficiali ai Departamentului Apararii au dezvaluit ca, potrivit noului document, fortele militare americane vor fi capabile sa lupte in doua razboaie, dintre care un scenariu prevede ocuparea capitalei respectivei tari, celalalt nu. Secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, urmeaza sa aprobe noua strategie in ianuarie, iar in februarie 2006 sa o prezinte Congresului. Un purtator de cuvant al Pentagonului a refuzat sa comenteze informatia, dar aceleasi surse anonime au precizat ca este vorba despre imbunatatirea actualei strategii, numita "1421". Primul numar reprezinta apararea frontului american, "4" vine de la capacitatea de a interveni militar in patru regiuni diferite, "2" de la capacitatea de a infrange simultan doi inamici diferiti, iar "1" de la posibilitatea armatei americane de a ocupa un stat intreg, la nevoie.

Semn bun

In plan practic, daca va fi aprobata, noua strategie urmeaza sa determine cresterea cheltuielilor de aparare, dar si transformarea fortelor militare actuale in "armata mobila". "Noile brigazi vor fi mult mai capabile sa castige un razboi, vor fi mai simplu de deplasat iar armele vor fi mai sofisticate", a declarat pentru cotidianul american un responsabil al Pentagonului.

De altfel, in ultimul sau discurs, Donald Rumsfeld a lasat sa se inteleaga ca vechea strategie militara americana va fi modificata pentru a se supune cerintelor razboiului impotriva terorismului, care se poarta si in alte colturi ale lumii. Tot el a mai anuntat ca Pentagonul a decis sa nu mai trimita brigazi suplimentare in Irak, un semnal bun pentru inceperea reducerii efectivelor americane din aceasta tara. Anularea desfasurarii a doua brigazi suplimentare va marca prima reducere sub pragul minim, dupa ce Rumsfeld a subliniat ca "numarul trupelor va fi redus la 137.000 si, in cazul in care conditiile o vor permite, sub acest nivel".

"Nu plec!"

Legat de ultimele zvonuri privind demisia sa, ce se repeta cu o periodicitate de cateva luni, Rumsfeld a declarat inca o data ca nu are nici cea mai mica intentie sa se retraga din functie. "Nu am planuri de retragere", afirmat el, dupa ce presa scrisese despre o posibila inlocuire cu numarul doi al Pentagonului, Gordon England, sau cu senatorul Joe Lieberman.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.