Postul qatarez de televiziune a difuzat un mesaj in care al-Zawahiri asigura mujahedinii ca Bin Laden este "inca viu" si conduce al-Qaeda. Inregistrarea a fost prezentata ca fiind noua, desi dateaza de doua luni.

Televiziunea Al-Jazeera a difuzat o caseta cu numarul doi din al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, in care acesta sustinea ca Osama bin Laden este "inca viu" si conduce organizatia. Postul de televiziune a prezentat caseta ca fiind noua, dar a recunoscut ulterior ca a fost difuzata "din greseala" o caseta veche de doua luni. Inregistrarea ar fi fost primita in septembrie, moment in care postul a difuzat "ceea ce a considerat important".

Zawahiri asigura in inregistrarea difuzata ieri ca al-Qaeda nu a pierdut din influenta, asa cum sustine presedintele american Bush, ci noi musulmani i se alatura zilnic.

Atac la conductele de petrol din tarile arabe

Numarul doi al organizatiei teroriste facea apel la insurgentii irakieni sa se uneasca pentru a cistiga lupta impotriva fortelor de ocupatie. El cerea mujahedinilor din tarile arabe sa atace instalatiile petroliere, deoarece profitul adus de acestea se duce la dusmanii lor si la "hotii care guverneaza tarile noastre". Difuzarea casetei de catre postul Al-Jazeera apare intr-un moment de tacere din partea conducerii centrale a al-Qaeda. Media occidentala a speculat din ce in ce mai mult asupra posibilitatii ca Bin Laden sa fi fost ucis.

Experienta profesionala: atentatul de la Amman

Numarul unu al organizatiei teroriste nu a mai furnizat nici un mesaj inregistrat de foarte multa vreme. Chiar si aceasta caseta, in care apare Zawahiri, nu explica de ce Osama nu adreseaza vreun mesaj "fanilor" lui, daca este in putere, asa cum sustine locotenentul sau.

Presa a sustinut chiar ideea ca rolul de "fruntas" al retelei ar fi fost preluat de Abu Musab al-Zarqawi, seful al-Qaeda din Irak.

Zarqawi se afla in spatele celor mai importante atentate teroriste din ultima vreme. Cel mai singe-ros a fost cel de la Amman, de la 9 noiembrie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.