Mai multi oameni de stiinta, dar si politicieni din Statele Unite au lansat noi avertismente cu privire la pericolul incalzirii globale. Potrivit celor mai recente declaratii in acest sens, daca emisia de gaze cu efect de sera continua la intensitatea actuala, in zece ani, clima planetei va fi afectata ireversibil.
Doctorul James Hansen este unul dintre primii oameni de stiinta care au atras atentia asupra efectelor incalzirii globale.
La o conferinta desfasurata la San Francisco, el a declarat ca un singur grad celsius in plus poate duce clima planetei la stadiul de acum 500 de milioane de ani.
Doctorul Hansen a adaugat ca ar exista totusi solutii pentru ca acest lucru sa nu se intample, insa e nevoie de o mobilizare eficienta si hotarata.
Recomandarea sa se refera la folosirea eficienta a energiei. De aceeasi parere este si directorul executiv al Agentiei Europene pentru mediu, Jacqueline McGlade.
"Europa a facut deja pasi importanti si expliciti in legatura cu aceasta problema. Am constatat ca e posibil sa existe in continuare competitivitate in privinta cresterii economice fara a creste si consumul de energie. Suntem cu totii implicati in aceasta situatie, de aceea e nevoie ca si Statele Unite sa se alature", a spus doamna McGlade.

Presiunile pentru ca Statele Unite sa se implice activ in gasirea unor solutii pentru incalzirea globala nu vin doar dinspre Europa.

Aproape un sfert dinte membrii Senatului Statelor Unite i-au scris presedintelui George Bush, cerandu-i sa se alature discutiilor asupra unui plan pe termen lung de combatere a incalzirii globale.
Scrisoarea este semnata de 24 de senatori, atat democrati, cat si republicani.

Senatorul democrat Jeff Bingamen crede ca : "Statele Unite sunt raspunzatoare pentru 25 la suta din emisiile de gaze cu efect de sera."

"Suntem cea mai mare economie a lumii, deci ar trebui sa jucam un rol important in discutiile si intelegerile la care se va ajunge o data cu epuizarea planurilor cuprinse in protocolul de la Kyoto", a spus senatorul american.

Semnatarii protocolului propun reducerea globala cu 5% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2012. Recent insa presedintele Bush a decis sa retraga semnatura predecesorului sau de pe acest protocol.

Pe de alta parte, la conferinta pe aceasta tema a Natiunilor Unite desfasurata la Montreal, delegatia Statelor Unite s-a opus unei initiative a Canadei de declansare a unei dezbateri oficiale asupra modului in care trebuie combatuta incalzirea globala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.