Dupa tsunami, masina de zvonuri agita apele

Cei mai sceptici locuitori ai planetei nu se lasa deloc convinsi de explicatiile oficiale cu privire la producerea devastatoarelor valuri seismice in Asia de sud-est si, ca in cazul fiecarei mari tragedii, teoriile conspiratiei infloresc ca ciupercile dupa ploaie. In baruri, pe strazi, in birouri sau pe forumurile de Internet, scepticii comenteaza fara incetare cauzele producerii uriasului seism din Oceanul Indian, dar si lentoarea cu care guvernele din intreaga lume au reactionat in minutele si orele care au urmat cutremurului, inainte ca valurile seismice sa loveasca zonele de coasta si sa omoare 150.000 de oameni.

"De ce au trimis Statele Unite o nava de razboi? De ce un inalt responsabil militar aflat in Irak s-a deplasat la fata locului?". Intr-un bar din cartierul Wan Chai din Hong Kong, americanul Mark Tyler isi pune toate aceste intrebari in fata unei sticle de bere. "Asta s-a intimplat la exact un an de la cutremurul din Iran", seismul care a facut 30.000 de morti in a doua zi de Craciun din 2003. "Este o simpla coincidenta?", se intreaba el retoric.
Prin dimensiunile sale apocaliptice, catastrofa din Asia inspira nenumarate teorii ale conspiratiei, ca si in cazul altor evenimente zguduitoare din trecut, precum atacul de la Pearl Harbour ori atentatele de la 11 septembrie 2001. De aceasta data sint aratate cu degetul armatele americana si indiana, sau guvernele unor tari precum Australia sau Thailanda, acuzate ca au reactionat cu mare intirziere.

"Arme ecologice"

Una dintre cele mai vehiculate teorii ale conspiratiei afirma ca in Oceanul Indian au fost testate arme ecologice, capabile sa provoace seisme si eruptii vulcanice prin propagarea undelor electromagnetice. Altele avanseaza o idee referitoare la dorinta extraterestrilor de a corecta miscarea de rotatie a Pamintului. Cum era de asteptat, oamenii de stiinta resping aceste teorii fanteziste. "Este o catastrofa naturala", afirma Bart Bautisda, de la Institutul de vulcanologie si seismologie din Filipine.

Tacerea criminala

Este nevoie insa de multi oameni de stiinta pentru a convinge "spiritele nelinistite" care lasa friu liber imaginatiei pe Internet. Free Internet Press, o agentie de "informatii necenzurate pentru oameni adevarati", publica un articol in care se afirma ca armata americana si Departamentul de Stat al SUA au stiut de tsunami, dar ca nu au avertizat tarile asiatice. Autorul articolului se intreaba de ce baza americana Diego Garcia, din Oceanul Indian, a fost informata si nu a suferit pierderi, in timp ce "pescarii indieni, sri-lankezi si thailandezi nu au avut dreptul sa fie avertizati". Site-ul "India Daily" nu ramine mai prejos: "Este oare posibil ca toate agentiile guvernamentale sa fi stiut ce se intimpla, dar sa fi primit ordinul sa nu faca nimic? Si daca da, cine le-a cerut acest lucru?", scrie Sudhir Chadda, un corespondent care se declara convins ca regiunea dezastrului a fost survolata recent de OZN-uri. "Pe insula Nicobar, unele persoane afirma ca a fost efectuat un experiment de catre extraterestri pentru a corija rotatia Pamintului. Si cercetatorii indieni au constatat ca miscarea de rotatie a fost modificata dupa cutremurul de pamint si aparitia valurilor seismice", adauga el in final.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.