Un ambitios plan de restaurare in valoare de 105 milioane de euro, din care 41,8 milioane de euro provin de la Uniunea Europeana, a fost lansat, miercuri, la Pompei.

"Marele Proiect Pompei", anuntat in octombrie 2011, a fost lansat cu mare fast, miercuri, in prezenta ministrului italian al Culturii, Lorenzo Ornaghi, si a ministrului de Interne, Anna Maria Cancellieri, a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn, si a presedintelui regiunii Napoli, Stefano Caldoro.

Johanness Hahn a pus accentul pe "transparenta totala" a operatiunilor de restaurare: "Toata lumea va putea sa urmareasca progresul lucrarilor". Aceasta declaratie simbolizeaza o ruptura fata de proasta gestionare din trecut, pentru a relansa acest sit arheologic inscris in patrimoniul mondial UNESCO, care este totodata si cel mai mare din Italia, cu o suprafata de 44 de hectare.

La sfarsitul lucrarilor, care vor dura pana pe 31 decembrie 2015, organizatorii asteapta o crestere considerabila a turistilor care viziteaza situl. Potrivit estimarilor, acest numar va creste de la 2,3 milioane de turisti in fiecare an la 2,6 milioane de turisti in 2017, o crestere considerata o veritabila "mana cereasca" pentru aceasta regiune sinistrata, scrie MEDIAFAX.

Pentru a evita derapajele din trecut (crestere exploziva a costurilor, lucrari defectuoase), santierul va fi plasat sub supraveghere video, din cauza temerilor referitoare la o posibila infiltrare a Comorrei, mafia napolitana.
A fost numit un director al santierului, iar toti muncitorii vor fi obligati sa poarte o legitimatie pentru a putea intra pe santier.

Acestea sunt masuri exceptionale, insa prudenta poate fi justificata de faptul ca marti, administratorul firmei care a efectuat precedentele lucrari de restaurare in Pompei, care au condus la cresterea exploziva a costurilor, a fost plasat in regim de arest la domiciliu.

Fostul comisar extraordinar al sitului, Marcello Fiori, este la randul lui anchetat, la fel ca inginerii care au facut parte din administratia sitului. Aceste persoane au fost acuzate de coruptie, abuz in functie, frauda si escrocherie.

Situatia este de acum critica pentru Pompei, unde s-au produs mai multe incidente, cum ar fi prabusirea unui stalp al casei lui Loreius Tiburtinus, in decembrie 2011, precedata de prabusiri spectaculoase ale unor ziduri din structura Casei Gladiatorilor si a Casei Moralistului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.