Marea Britanie nu le poate interzice unilateral bulgarilor si romanilor sa lucreze pe teritoriul sau incepand cu 1 ianuarie 2014, a declarat Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Ocuparea fortei de munca Laszlo Andor.

"Niciun stat membru UE nu poate incalca unilateral angajamentele asumate prin legislatia UE, iar comisarul Andor a subliniat acest lucru in repetate randuri", a explicat Jonathan Todd, dupa ce serviciul de presa al comisarului a fost rugat sa comenteze apelurile lansate de unii politicieni britanici si de presa pentru ca Marea Britanie sa mentina inchisa piata muncii pentru romani si bulgari si dupa 1 ianuarie 2014.

La 1 ianuarie 2014 expira perioada de tranzitie de sapte ani de la aderarea celor doua tari la UE, in care statele membre au putut limita accesul romanilor si bulgarilor la piata muncii.

Rugat sa comenteze sanctiunile pe care Comisia Europeana le-ar putea impune Marii Britanii in cazul in care Guvernul de la Londra ar recurge la masuri de restrictionare de drepturilor la munca pentru cetatenii din cele doua tari dupa aceasta data, Todd a subliniat ca in acest caz CE ar initia o procedura de infringement, scrie MEDIAFAX.

"In orice caz, trebuie sa asteptam sa vedem cum va evolua situatia. Nu putem spune inca daca acesti pasi sunt posibili. Dar niciun alt stat membru nu are dreptul sa restrictioneze accesul la piata muncii pentru romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2014", a declarat purtatorul de cuvant.

El a reamintit, de asemenea, ca CE a aprobat un raport care constata ca forta de munca imigranta din cele opt state est-europene care au aderat la UE in 2004 a contribuit cu 1,2 la suta la PIB-ul Marii Britanii intre 2004 si 2009.

"Comisarul Andor crede cu fermitate ca mobilitatea fortei de munca este benefica atat pentru tara gazda, cat si pentru tara emigrantilor", a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.