Abuzurile comise de Armata SUA au fost dezvaluite de FBI

Armata americana a initiat recent o ancheta cu privire la cazurile de tortura si tratamente inumane semnalate de FBI in cadrul centrului de detentie al bazei navale americane din Guantanamo, Cuba, informeaza Reuters. Investigatiile Armatei americane urmeaza sa fie conduse de catre doi ofiteri ai Comandamentului de Sud din Miami, Florida, sub jurisdictia caruia se afla baza navala americana din Cuba. Ancheta oficialilor americani survine publicarii recente a unor documente FBI care informeaza asupra tratamentelor inumane la care sunt supusi detinutii suspectati de activitati teroriste de catre cadrele facilitatii de detentie de la Guantanamo. "Ne vom concentra mai ales asupra acuzatiilor care reies din e-mail-urile si rapoartele FBI, dar nu ne vom limita numai la acestea," a declarat purtatorul de cuvant al Comandamentului de Sud, Raul Duany, referitor la investigatii.

Oameni adusi in pragul nebuniei

Marturiile consemnate de agentii FBI si publicate la initiativa Uniunii Americane pentru Libertati Civile (ACLU), sub incidenta legii accesului liber la informatii, prezinta cazuri in care detinuti legati cu lanturi de maini si de picioare au fost tinuti in pozitie ghemuita timp de 18 sau chiar 24 de ore, fara apa si hrana. Un alt raport FBI descrie un prizonier aproape inconstient, care isi smulsese parul din cap dupa ce isi petrecuse o noapte intr-o celula neventilata, la o temperatura de peste 35 de grade Celsius. De asemenea, FBI a semnalat cazul unui detinut infasurat intr-un steag israelian, obligat sa asculte o muzica stridenta si sa stea intr-o lumina orbitoare in timpul interogatoriului.

"Aceste documente atesta faptul ca FBI-ul a inceput o ancheta ale carei intentii au fost reduse in mod dramatic," a afirmat avocatul ACLU, Jameel Jaffer, despre raportele date publicitatii. In cadrul bazei navale americane de la Guantanamo se afla aproximativ 550 de cetateni de origini diferite de cea americana, capturati in urma operatiunilor militare americane desfasurate in Afganistan dupa atentatele de pe 11 septembrie 2001 de la New York. Desi majoritatea detinutilor de la Guantanamo sunt suspectati de activitati teroriste, numai patru dintre acestia au fost pusi sub acuzare in mod oficial.

Membri ai Armatei SUA au mai fost implicati si anul trecut intr-un scandal de tortura, tot intr-un centru de detentie, dovedindu-se ca numerosi irakieni inchisi la Abu Ghraib au fost torturati de militarii americani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.