Japonia a anuntat marti ca va infiinta o forta speciala, de 600 de oameni si 12 nave, menita sa supravegheze si sa protejeze arhipelagul Senkaku, in Marea Chinei de Est, care face obiectul unei dispute teritoriale cu China.

Potrivit unui purtator de cuvant al Pazei de Coasta japoneze, aceasta viitoare unitate speciala va cuprinde, in afara de doua nave de tip port-elicopter, deja existente, zece nave noi, cu o capacitate de 1.000 de tone si 600 de oameni. Unitatea va fi completa in trei ani.

In prezent, navele japoneze de patrulare care supravegheaza aceste insule si intervin in timpul unor incursiuni navale chineze, fac parte dintr-o unitate cu baza pe Insula Okinawa, care numara 900 de oameni.

"Consideram necesar sa alocam nave importante pentru a face fata situatiei actuale, in care nave chineze sunt tot mai prezente in apele teritoriale ale (Insulelor) Senkaku", a anuntat purtatorul de cuvant.

Patru dintre cele zece nave suplimentare prevazute sunt deja in constructie si finantate cu fonduri alocate Pazei de Coasta in 2012, celelalte sase urmand sa fie finantate printr-o suplimentare bugetara aprobata la mijlocul lui ianuarie, a adaugat acelasi oficial, potrivit MEDIAFAX.

Odata constituita aceasta forta navala, Paza de Coasta va cere Guvernului aprobarea sa angajeze 500 de oameni, in cadrul bugetului pentru perioada 2014-2015, ceilalti 100 constituind echipajul celor doua nave de tip port-elicopter.

Aceasta unitate va avea baza mai aproape de arhipelagul disputat, pe Insula Ishigaki, la aproximativ 175 de kilometri sud-est de Uotsurijima, principala insula din arhipelagul aflat in disputa.

Aceste insule nelocuite se afla la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului si aproximativ 400 de kilometri de Insula Okinawa. In afara de pozitia srategica, acest sirag de insule s-ar afla pe zacaminte de hidrocarburi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.