Pentagonul se pregateste sa autorizeze formal participarea femeilor la lupte, validand o situatie cu care acestea s-au confruntat in conflictele fara linie de front din Irak si Afganistan.

La mai putin de un an dupa abolirea legii americane care obliga militarii homosexuali sa isi pastreze secreta orientarea sexuala sub pedeapsa excluderii din armata, ridicarea interdictiei de a participa la lupte constituie o noua schimbare majora de conceptie, in timp ce secretarul Apararii Leon Panetta urmeaza sa paraseasca postul in cateva saptamani.

Decizia secretarului a fost luata la recomandarea militarului cu cel mai inalt grad din armata americana, generalul Martin Dempsey. Cei doi oficiali "vor anunta renuntarea la aceasta regula care exclude femeile militar din lupte", probabil joi, a declarat un oficial de rang inalt din cadrul apararii, sub acoperirea anonimatului. De la regula instituita in 1994, femeile, in numar de 204.714 in armata (in afara celor in rezerva si din garda nationala), reprezentand 14,5 la suta din efective, nu puteau participa la lupte, scrie MEDIAFAX.

Concret, o femeie nu poate, in prezent, sa faca parte dintr-o sectiune a infanteriei sau sa conduca un tanc. Dar multe dintre ele au fost mobilizate de-a lungul deceniului trecut in Irak si Afganistan, conflicte fara linie de front, in fata unui inamic care se amesteca in populatia civila.

Femeile, care pot fi infirmiere sau ofiteri de informatii, s-au confruntat, prin urmare, cu luptele.

Astfel, incepand din 2001, au murit 144 de femei, dintre care 79 in lupta, potrivit datelor oferite Pentagonului in februarie 2012. Peste 280.000 de americani au servit in Irak si Afganistan in aceasta perioada, respectiv 12 la suta din efectivele mobilizate.

Decizia lui Leon Panetta "reflecta realitatea operatiunilor militare din secul XXI", a declarat senatorul Carl Levin, presedintele puternicei Comisii a Apararii.

In opinia colegului sau democrat Mark Warner, "este normal sa se recunoasca realitatile luptei militare moderne" si rolul femeilor "care si-au demonstrat competenta si curajul in numeroase randuri".

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Intr-un prim pas catre ridicarea interdictiei de a participa la lupte, secretarul Apararii a permis in 2012 femeilor sa ocupe 14.000 de posturi care le erau inaccesibile anterior, ca cel de membru al echipajului de lansare multipla de rachete sau operatoare radar de artilerie.

Femeilor le era insa interzis sa faca parte din fortele speciale sau din sectiunile de infanterie formate din cateva zeci de barbati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.