Criza ostaticilor ameninta perspectivele de crestere economica ale Algeriei, impactul asupra increderii si reputatiei tarii pe plan international eclipsand pagubele temporare provocate de oprirea productiei de gaze de la In Amenas.

Guvernul din Algeria se bazeaza de cativa ani pe exploatarea "oceanului" de petrol si gaze din subteran, care a adus miliarde de dolari la buget, ajutand autoritatile sa "cumpere" generatia tanara si sa mascheze inechitatea sociala, proasta administrare si coruptia care au daramat alte regimuri din regiune, noteaza publicatia britanica intr-o analiza privind impactul crizei ostaticilor de la In Amenas asupra economiei algeriene.

Incidentul terorist de la In Amenas, care a lasat in urma zeci de morti din randul atacatorilor islamisti si ai ostaticilor, a "dezgropat" insa probleme vechi si ameninta sa submineze perspectivele de crestere economica ale Algeriei.

"Economia este cea mai mare grija a algerienilor in acest moment. Am auzit de la multi prieteni si clienti algerieni despre impactul international asupra reputatiei Algeriei, cauzat de acest incident. Au trait cat de cat in pace timp de peste un deceniu si se tem ca acest incident ii va arunca inapoi in razboiul civil care le-a decimat tara in anii '90", comenteaza pentru FT un director american din industria energiei care lucreaza in Algeria, scrie MEDIAFAX.

Guvernul si sustinatorii sai au incercat sa atenueze impactul negativ cauzat de atac. Abdelmajid Attar, fostul director general al compainei petroliere de stat Sonatrach, unul dintre actionarii exploatarii de la In Amenas, a declarat pentru ziarul El Khabar ca pierderile cauzate de atac vor fi "marginale", iar operatiunile de acolo vor reveni in scurt timp la normal. Attar a precizat ca, in timpul razboiului civil din anii '90, in Algeria operau mai mult de 40 de companii din domeniul energiei, iar productia de petrol a tarii s-a dublat in acea perioada.

Exploatarea de la In Amenas este operata de grupul britanic BP, compania norvegiana Statoil si Sonatrach, cu ajutorul companiei japoneze de inginerie industriala JGC si al altor furnizori. Printre ostaticii ucisi sau disparuti in timpul asediului, angajati ai uzinei gazeifere, se gasesc americani, britanici, francezi, japonezi, norvegieni, filipinezi, romani si algerieni.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Algeria exporta petrol si gaze catre Vest inca din anii '60, livrarile fiind neintrerupte de razboaie, crize politice sau dispute comerciale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.